Kryptomusikal fra Valberg i Lofoten

kryptomusikal.jpg

Festspillprofil Trygve Luktvasslimo jobber med Kryptomusikal for FiNN 2023. Foto: Aurora Haaland Stenersen og Lukt AS
Caption 
Festspillprofil Trygve Luktvasslimo jobber med Kryptomusikal for FiNN 2023. Foto: Aurora Haaland Stenersen og Lukt AS

Festspillprofil Trygve Luktvasslimo lager helaftens spillefilm til Festspillene i Nord-Norge 2023 hvor han kobler verdenspolitikk med bygde-Norge i en spekulasjon omkring følgene av de mange ideene om å bygge datasentre, batterifabrikker og annen "nyindustri" over hele Nord-Norge.

Høyaktuell tematikk med lokal forankring

Trygve Luktvasslimo er en multikunstner som har fokusert sitt virke som filmskaper de siste årene. Nå vil han gripe tak i nyindustrien som flere lokalsamfunn i nord vurderer å satse på. Handlingen i filmen plasseres inn i Trygves eget nærmiljø på Valberg i Lofoten, hvor han i virkeligheten driver et småbruk med sauer og diverse andre dyr sammen med kjæresten Øistein – nærmeste nabo til kirkegården. Prosjektet vil vokse fram som en slags fiksjonstvilling til hans egen hverdag og nærhet til kirkegården.  

- Jeg ser for meg heftige elektriske forstyrrelser i området. All slik ny industri virker jo å ha en umettelig appetitt på å sluke grønn, nordnorsk strøm, så elektrisitet er definitivt noe vi kommer til å jobbe med både tematisk og i lyd og bilde.

Bitcoin-gruve. Illustrasjon: Trygve Luktvasslimo

Kryptomusikal med hovedrolleinnehaver fra Kabelvåg

Hovedrollen Gloria skal spilles av det unge talentet Sunniva Birkeland Johansen (26) fra Kabelvåg. Sunniva har utdannelse fra Oslo Met, Arthaus Berlin og Rose Bruford College of Theatre and Performance, hun har spilt i en rekke produksjoner inkludert filmen Vindmøller av Pia Louise Edvardsen. Hun jobber også som regissør.

- Dette skal faktisk bli en kryptomusikal! Om en oppdiktet historie hvor det har dukket opp en enorm «kryptogruve» i kystbygda Valberg i Lofoten – sentralt plassert oppå den eldgamle kirkegården. Dette skaper konsekvenser for den unge sauebonden Gloria som er nærmeste nabo til kryptogruven.

Samarbeidet er allerede i gang og rollen utvikles fram mot innspilling i august 2022.

- For oss begge innebærer dette omfattende prosjektet upløyd mark, og vi ser fram til å utvikle karakteren Gloria i samarbeid over de neste månedene fram til innspillingsstart, forteller Luktvasslimo.

Musikkslipp i februar

Musikken står sentralt i filmen, og her bidrar komponisten Victoria Sergeenko. Sergeenko er en allsidig musiker med utdannelse innen klassisk komposisjon fra konservatoriet i Petrozavodsk i russiske Karelen og med en allsidig praksis som toucher innom alt fra kor til jazz og opera. 

- I vårt samarbeid er Victorias klassiske musikkbakgrunn paret med 70- og 80-tallssynther og skal framføres av et band. Vi kommer til å slippe en singel produsert av Bodø-baserte Aksel Bakke allerede under festivalen Barents spektakel i februar 2022. Låten får tittelen Viljami Karjalainen og hører til en av de andre hovedkarakterene – den trekkspillende elektrikeren Viljami.

Spennende filmprosjekt

For Festspillene i Nord-Norge er det ekstra spennende å bidra til at det utvikles nye historier fra nord også innen film. For festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir er dette et prosjekt som er viktig, særlig fra et kunstnerisk perspektiv:

- Ikke nok med at Trygve er en fantastisk filmskaper, men han er også modig og innovativ, og pusher stadig grenser i sitt arbeid. Når han nå velger å lage intet mindre enn en kryptomusikal, der han har fått med seg både lokale krefter og internasjonale kapasiteter er det virkelig grunn til at publikum kan glede seg. Det er akkurat slike prosjekter vi ønsker oss – uavhengig av sjanger – kunst som tar utgangspunkt i lokale forhold og forteller en historie med nordlig blikk. Jeg gleder meg både til å følge prosessen og selvsagt til premieren, sier Skúladóttir.