Kunstnere fra Festspillutstillingen på Veneziabiennalen

AES+F.jpg

Videostill fra verket Trimalchios Feast av AES+F. Foto: Courtesy of Triumph Gallery, Moscow

Den russiske kunstnergruppen AES+F som er sentral under årets Festspill i Nord-Norge, deltar på Veneziabiennalen denne uken.

AES+F stiller for første gang ut i Norge under Festspillutstillingen ”Oceanic Feelings”, som åpnes av Kulturministeren den 20. juni i Harstad. Før norgespremieren deltar kunstnergruppen under årets Veneziabiennale nå i mai. Her vises det storslåtte verket ”001 Inverso Mundus” som de har jobbet med i flere år.

Joakim Borda-Pedreira har for tredje år på rad kuratert Festspillutstillingen i Nord-Norge. Han reiser også til Veneziabiennalen, en av er verdens viktigste  kunstbegivenheter. Allerede i 2007 oppdaget Borda-Pedreira den russiske kunstnergruppen.

- Jeg gleder meg veldig til å se den nye videoinstallasjonen de skal presentere. AES+F hører hjemme i det internasjonale toppsjiktet av russisk samtidskunst, sier Borda-Pedreira.

I Festspillutstillingen får publikum se video fra kunstnergruppen som er spesielt kjent for sin polerte estetikk.

Gjennom tre år som ansvarlig kurator for Festspillene i Nord-Norge har Borda-Pedreira i samarbeid med Festspilldirektør Tone Winje bevisst satset på å skape møter mellom regional og internasjonal kunst, og har hvert år invitert en eller flere verdenskjente kunstnere til å delta i utstillingen.

AES+F består av Tatiana Aramazova (f. 1955), Lev Evzovich (f. 1958), Evgeny Svyatsky (f. 1957) og Vladimir Fridkes (f. 1956).

Festspillutstillingen er åpen i Galleri NordNorge i Harstad fra 20. juni til 8. august.