Lager teater om omstridt forlis

Utvik Senior har premiere på Festspillene i Nord-Norge 2021. Foto: Marius Fiskum

Rimfrost produksjoner dykker ned i historien om Utvik Senior sammen med regissør og dramatiker Nina Wester. Forestillingen får premiere på Festspillene i Nord-Norge i juni.

Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir ser fram til denne dramatiseringen av en viktig del av landsdelens historie.

- For Festspillene i Nord-Norge er det spesielt viktig å bidra til at historier fra nord aktualiseres og gis et format slik at vi får et forhold til vår nære historie. Det dramaet som utspant seg i etterkant av Utvik Seniors forlis, og mangelen på svar om hva som skjedde, er ikke bare viktig i et nordnorsk perspektiv, men for en sjøfartsnasjon som Norge. Når vi nå presenterer en så sterk opplevelse fra eget nærområde er det godt å vite at vi har et så grundig og kompetent kompani som Rimfrost Produksjoner og Nina Wester i førersetet, sier Skúladóttir.

Rimfrost Produksjoner har hatt lyst til å lage en forestilling om Utvik Senior i 10 år, og har hatt et langvarig samarbeid med Nina Wester, og har også intervjuet pårørende og berørte til forestillingen som en del av prosessen. 

- Vi begynte å jobbe med denne forestillinga etter at jeg ble introdusert for boka Forlis av min far i 2010. Da hadde jeg ikke hørt om Utvik Senior før, og synes det var en historie vi burde snakke om, sier Alexander Rindestu, skuespiller i forestillingen. 

Fortsatt et mysterium

Forestillingen Utvik Senior tar utgangspunkt i forliset som skjedde 17. februar i 1978. Det tok lang tid å oppklare, før en ny granskningskommisjon 24 år senere fant ut at båten ble rent i senk av et ukjent fartøy. Saken er fortsatt et mysterium i 2021.

- Dette er et område rundt Senja med mye mystikk og mange fortellinger fra den kalde krigen, sier Rindestu.

Ungdom som målgruppe

Forestillingen presenterer en fiktiv søster og en fiktiv far av en av de omkomne i forliset, og følger deres prosess for å finne svar og sorgen som for enkelte kanskje aldri finner en avslutning. I arbeidet har Rimfrost hatt spesielt ungdom som en viktig målgruppe for forestillingen. 

- Vi vil stille spørsmålstegn ved om de demokratiske systemene vi har i Norge er så demokratiske som vi tror. Det er et faktum at noen ting sviktet i Utvik Senior-saken. Noen holdt tilbake informasjon, og hvorfor gjorde de det, spør Nina Wester. 

På den måten vil vi gjøre ungdom oppmerksom på at det skjer systemfeil i Norge også, og at man kan være kritisk, selv om vi har et samfunn der tillit er en viktig bestanddel, sier skuespiller Kristine Myhre Tunheim.

Premiere på Festspillene i Nord-Norge

Forestillingen har premiere på åpningsdagen av Festspillene i Nord-Norge. 

- Vi er veldig takknemlige for å ha gode samarbeidspartnere i Hålogaland Teater, Festspillene i Nord-Norge, Vokal Nord og Nordland Teater. Vi har med folk som brenner for prosjektet i alle ledd, sier Kristine Myhre Tunheim. 

Forestillingen er en co-produksjon mellom Rimfrost produksjoner og Hålogaland Teater, og lages i samarbeid med Nordland Teater, Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskor.

Etter premiere på Festspillene i Nord-Norge skal den spilles på Hålogaland Teater. Det er også planlagt turné med Nordland Teater og Hålogaland Teater.