Lanserer internasjonale festivalkunstnere for de neste 3 årene

festivalkunstner.jpg

Festivalkunstnere 2020-2023; Valgeir Sigurðsson, Sonia Hughes og Philippe Quesne.

Festspillene i Nord-Norge presenterer i dag en ny ordning som skal gå over de neste 3 årene; internasjonale festivalkunstnere som skal knyttes tett opp mot den kunstneriske utviklingen av festivalen framover. 

- Med den nye rollen Festivalkunstner tar Festspillene i Nord-Norge et viktig steg mot å styrke festivalens internasjonale rolle. Ved å inngå et langsiktig samarbeid med sentrale aktører fra det internasjonale scenekunstmiljøet ønsker vi å bygge opp under Festspillene i Nord-Norges rolle som en av de viktige plattformene for kunst i nord. Festivalkunstnernes oppdrag vil innebære å fungere som kunstneriske rådgivere, sparringspartnere for andre kunstnere og skape ny kunst som coproduseres med Festspillene og andre institusjoner. Jeg er strålende fornøyd med å kunne presentere Sonia Hughes, Valgeir Sigurðsson and Philippe Quesné som våre nye festspillkunstnere i de neste tre årene. Deres kunstneriske innsikt og kompetanse sammen med deres mangfoldige bakgrunn vil være en stor ressurs for Festspillene i Nord-Norge, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Valgeir Sigurðsson 

Valgeir Sigurðsson er en anerkjent islandsk komponist og musikkprodusent. Hans moderne klassiske komposisjoner og magiske elektroniske produksjoner smelter sammen til et punkt der de slett ikke kan skilles fra hverandre. Han har samarbeidet tett med blant andre Björk, et samarbeid som begynte med hennes Oscar-nominerte musikk til Lars Von Triers "Dancer In The Dark". I 2006 grunnla han produksjonsselskapet Bedroom Community med Nico Muhly og Ben Frost. Listen over anerkjente artister han har samarbeidet med er imponerende, men det er kanskje først og fremst den store sjangervariasjonen han behersker som gjør han unik.  

- Det å jobbe med Festspillene i Nord-Norge de neste årene som Festivalkunstner er en spennende mulighet for meg til å skape ny musikk på tvers av sjangre og bidra til å presentere nye lydbilder og produksjoner til denne unike regionen. Jeg ser også veldig fram til å bidra til at programmeringen når nye høyder ved å introdusere festivalpublikummet til fremragende artister, sier Valgeir Sigurðsson.

Allerede 20. juni inviterer Valgeir Sigurðsson publikum til en intim konsert med sine venner og kolleger fra Bedroom Community i sitt hjem i Reykjavik, vist i Harstad kino. Denne konserten markerer begynnelsen på Valgeirs rolle som festivalkunstner på Festspillene i Nord-Norge. Opptaket blir også tilgjengelig for resten av landsdelen digitalt.

Sonia Hughes 

Sonia Hughes bor i Yorkshire, hvor hennes kunstneriske virke har fokusert på tekst, men hun har også erfaring som scenekunstner, regissør og dramaturg. Sonia har vært en mangeårig samarbeidspartner med teaterprodusentene Quarantine i Manchester, og hennes arbeid med selskapet inkluderer forestillinger som Entitled, Susan & Darren, Make-Believe, Old People, Children and Animals og engelsk. Hun har også jobbet med en rekke kjente regissører og performancekunstnere, samt vunnet pris for beste arrangement under Manchester Culture Awards, og var en del av Festspillprogrammet i 2019.

- Jeg var på vei tilbake Harstad for å møte Harstadværinger da Norge stengte ned, og kom bare til Trondheim før jeg måtte snu og vende tilbake til England. Arbeidet med det stedsspesifikke verket ‘I Am From Reykjavik’ fortsetter, og jeg ser frem til at jeg som Festivalkunstner kan knytte enda sterkere bånd med lokalsamfunnet i Harstad, sier Sonia Hughes.

Nå inviterer hun publikum i Harstad til å komme i kontakt med henne via brev hun har skrevet til mennesker som kjenner seg igjen i ulike utsagn. Fra 22. – 26. juni kan interesserte komme på Festspillhuset i Harstad for å motta brev og skrive tilbake til henne.

Philippe Quesne

Philippe Quesneer en teaterregissør for det nasjonale offentelige teateret Nanterre-Amandiers i Paris. Han har produsert en rekke svært anerkjente forestillinger som har turnert over hele verden. I tillegg til sitt arbeid for teateret skaper han forestillinger i offentlige rom eller i naturen, samt skaper installasjoner til utstillinger. I 2018/2019 skapte han “Crash Park – La vie d’une île” for TNB i Rennes, og i Nanterre-Amandiers i tillegg til i tillegg til “Farm fatale” for Münchner Kammerspiele.

- Jeg ser frem til å presentere mitt arbeid for det nordnorske publikummet, og gleder meg til å bli bedre kjent med kunstlivet i nord. Jeg vil benytte anledningen nå som Festivalkunstner til å ikke bare knytte nærmere bekjentskap med naturen og landskapet jeg er så fascinert av, men også menneskene som bor der, sier Philippe Quesne.