Lanserer omfattende samtaleprogram under Festspillene

innaforr_samtaleprogram.jpg

INNAFØRR? Årets samtaleprogram har blant annet Jørn Stubberud, Ingeborg Oktober, Mari Boine, Kari Anne Opsal og Elle Sofe Sara med i samtalene. Collage: Stefan Raduta, Gry Dal, Gregor Hohenberg, Harstad kommune og Ánne Kátjá Gaup

Festspillenes samtaleprogram INNAFØRR? tar utgangspunkt i spørsmålet: Hvem har lov til å fortelle historien? Konseptet skal være en toveisdialog mellom personer som har historier å dele selv, og som har både likheter og ulikheter i sine liv og karrierer. I dag slippes program og billetter til samtalene, som foregår på Støperiet i Harstad med et begrenset publikum.

-       Vi legger opp til at disse samtalene skal være en toveisdialog hvor kunstner og samtalepartner begge har en historie å fortelle. Samtalene skal ha en dialogform fremfor å oppleves som intervjuer, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Hvem har lov til å fortelle historien?

Årets festspill stiller spørsmål om hvem som har lov til å fortelle historien som et gjennomgangstema i programmet. Programmet har flere programposter som går direkte inn i denne tematikken, der kunstnerne både løfter opp historiske hendelser som har preget enkeltmennesker og samfunn, men også dypt personlige historier som har en allmenn relevans og er viktige for flere.

-       Denne samtalerekken går rett i kjernen på årets program, og setter mange av samtalene som jeg tenker er en naturlig konsekvens av programmeringen i en setting som gjør at langt flere kan ta del i dem. For eksempel psykisk helse er et tema som opptar mange, også i kunsten, og når vi setter denne tematikken på programmet tenker jeg det er viktig å samtidig ta samtalene om hvilke vurderinger kunstnerne gjør og hva de legger vekt på i sin formidling av denne typen historier, sier Skúladóttir.

Stjernespekket program

Samtalerekken INNAFØRR? har satt sammen blant annet Mari Boine og festspillprofilen Elle Sofe Sara, som skal snakke sammen på samisk mens samtalen simultanoversettes til norsk. Harstads ordfører Kari Anne Opsal skal snakke med Mayhems Jørn Stubberud, en av originalmedlemmene fra bandet startet på 80-tallet, og Ingeborg Oktober skal snakke med Lisa Skoglund om det å løfte fram nære opplevelser i kunsten. 

-       Jeg er opptatt av at publikum skal få muligheten til å oppleve mer av kunstnerne enn den timen de står på scenen, og vi har derfor lagt opp til at disse samtalene skal appellere bredt, både til de som ønsker å lære av sine forbilder, men også gi publikum muligheten til å bli bedre kjent med menneskene bak – og historiene de bærer med seg, avslutter Skúladóttir.

Programoversikt INNAFØRR? 

 • Søndag 20.06 kl. 14:00   INNAFØRR? - Hvem får fortelle historien  
  Nanna Edvardsen, Ragnheiður Skúladóttir, Torstein Stoltenberg, Jaran Skandal, Rune Blix Hagen. 
 • Mandag 21.06 kl. 11:30 INNAFØRR? - En samtale om det som ikke skulle skje  
  Lisa Skoglund i samtale med Ingeborg Oktober  
 • Tirsdag 22.06 kl. 11:30   INNAFØRR? - Fra Hazaristan til Sápmi
  Sara Marielle Gaup Beaska i samtale med Hamid Sakhizada 
 • Onsdag 23.6 kl. 11:30    INNAFØRR? - En samtale om metodene bak  
  Baard Herman Borge (professor UIT) i samtale med Nina Wester 
 • Torsdag 24.06 kl. 11:30 INNAFØRR? - En samtale om det å sprenge grenser     
  Elle Sofe Sara i samtale på samisk med Mari Boine. Samtalen blir simultantolket til norsk. 
 • Fredag 25.06 kl. 11:30    INNAFØRR? - En samtale om å tøye grenser  
  Kari Anne Opsal i samtale med Jørn Stubberud, Mayhem 
 • Fredag 25.06 kl. 15:00    INNAFØRR? - En samtale om det som ligger bak   
  Thomas Voll i samtale med Ida Løken Valkeapää  
 • Lørdag 26.06 kl. 12:00    INNAFØRR? - En samtale om forventinger til lyd    
  Valgeir Sigurðsson i samtale med Per Asbjørn Martinsen/Mental Overdrive