LIHKKU BEIVVIIN!

collage_lihkku_beivviin.jpg

I forbindelse med samisk nasjonaldag 6. februar, ønsker Festspillene i Nord-Norge å sette fokus på samiske prosjekter og kunstnere som vil sette sitt preg på årets festival. Foto: collage (Vástádus eana/Elle Sofe Sara, Čázevulošnieida/Katarina Skår Lisa, Mari Boine, Den samiske halvtimen/Ramona Salo, OKTAN/Georg Bujo)

I forbindelse med samisk nasjonaldag 6. februar, ønsker Festspillene i Nord-Norge å sette fokus på samiske prosjekter og kunstnere som vil sette sitt preg på årets festival. 

- Det gleder meg veldig å løfte fram denne gruppen kunstnere på en dag som dette, og se at flere av prosjektene har sin opprinnelse fra ordninger vi har etablert for å stimulere til nyskaping; ungkunststipend, open call og profilartist, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Dansejoikforestilling: «Vástádus eana - The answer is land».

Filmskaperen og koreografen Elle Sofe Sara er en av årets festspillprofiler, og ble presentert allerede på Kulturnatt med sin splitter nye dansejoikforestilling «Vástádus eana - The answer is land». I forestillingen, der joik av Frode Fjellheim er et bærende element, reflekteres det over kraften ved å stå sammen om noe og bevisthet om jorda vi står på og deler.

- Dette prosjektet er et eksempel på en av mine hjertesaker; å gi kunstnerne rom og tid til å utvikle helt nye uttrykk, samtidig som prosjektet styrkes av våre gode samarbeidspartnere Dansearena Nord og Norrlandsoperaen i Umeå, utdyper Skúladóttir.

Georg Buljo med Det Norske Jentekor: OKTAN

Georg Buljo, som var festspillprofil i 2016, kommer tilbake til Festspillene med en helt ny produksjon, OKTAN. Her har Buljo skrevet musikk og tekst som Det Norske Jentekor fremfører sammen med Georg Buljo Trio. Musikken er basert på samiske tradisjoner og bruker virkemidler fra joiketradisjonen.

- Det vil bli fantastisk å opplevelse Det Norske Jentekor med ny og magisk komposisjon av Georg Buljo i Storsalen under årets festival – publikum kan glede seg til nyskapende joik i storslagent format, sier Skúladóttir.

Barneforestilling med sjøsamisk utgangspunkt: Čázevulošnieida – Undervannsjenta 

Čázevulošnieida er et interdisiplinært kunstarbeid- og en dansekunstforestilling basert på den sjøsamiske fortellingen ‘Undervannsjenta’ og om verdenen som befinner seg både ved siden av, over og under havet. 

- «Undervannsjenta» er både en forestilling og installasjon, og retter seg mot barn fra 4-6 år. Allerede i oktober presenterte Katarina Skår Lisa forarbeidet til denne forestillingen under Kulturnatt i Harstad, og vi ser fram til å presentere det ferdige resultatet i sommer, sier Skúladóttir.

Mari Boine er tilbake

Endelig kommer Mari Boine tilbake til Festspillene i Nord-Norge! Mari Boine er en av Norges beste vokalister, vår tids største samiske ikon, som skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz.

- Mari Boine er en legende! Hun leverer live-opptredener som kan ta pusten fra alle og enhver, og jeg gleder meg stort til å oppleve henne i vår største sal, sier en entusiastisk festspilldirektør. 

Samisk design: Den Samiske Halvtimen

Ramona Salo Myrseth er en av Festspillenes ungkunstnere, og tar med sin bakgrunn som klesdesigner og tekstilkunstner utgangspunkt sine sjøsamiske røtter i sitt arbeid. Den Samiske Halvtimen er et prosjekt som tar for seg samisk og nord-norsk kulturarv og identitet, landskap, økologi, tverrfaglige samarbeid og grensesprengende uttrykksformer. Den Samiske Halvtimen er en historiefortelling om identitet, arv og kultur, i en moderne, nyskapende kontekst. Salo arbeider sjangeroverskridende, med motedesign, tekstilkunst, kostyme/scenografi, dans, film/foto og poesi.

- Ikke bare presenterer Ramona Salo sitt eget ungkunstprosjekt, men hun er også involvert i flere andre produksjoner under årets festival, noe som understreker at dette er en kunstner vi vil se mye av i tiden framover, avslutter Skúladóttir.