Moddi klar for Festspillene i Nord-Norge 2020

jorgen_nordby_3.jpg

Moddi spiller i Storsalen 22. juni 2020 med Det nye nord. Foto: Jørgen Nordby

Festspillene i Nord-Norge lanserte fredag en av artistene for neste års festival, visesanger Pål Moddi Knutsen og hans prosjekt «Det nye nord», da han bidro på åpningen av årets Kulturnatt i Harstad. 

I prosjektet «Det nye nord» ønsker Moddi å bryte med gamle klisjeer om Nord-Norge, og bygge et nytt, mer tidsriktig bilde av hvordan vi lever, arbeider og forstår oss selv i vår nordligste landsdel.Nord-Norge har endret seg raskt de siste tiårene. Avsondrede bonde- og fiskersamfunn har plutselig bitt forvandlet av høyteknologisk industri og en umettelig oppdrettsnæring. Allikevel er det som om folks bilde av landsdelen er stivnet i det gamle: i sjarker, rorbuer og reinsdyr. Moddi ønsker å tegne et bilde av det han oppfatter som et nytt Nord-Norge, på vei inn ei ny tid.

-  Jeg har hentet inspirasjon fra smelteverkene, lakseslakteriene, romfartsmiljøet, kraftbransjen og alle de andre stedene som ikke "passer inn" i det klassiske bildet av Nord-Norge. Jeg ønsker å vise fram en levende og dynamisk landsdel, full av nye idéer og initiativer. Målet er hårete nok: å etablere en ny poesi rundt landsdelen og klisjeen Nord-Norge, forteller Moddi.

Sammen med en kvartett med hovedforankring i jazzens verden males et lydbilde hvor hver eneste lyd fra instrumentene fanges opp og blir til musikk – fra knirkingen i pianokrakken til de høyeste overtonene i kontrabassen. For Moddi er "Det nye nord" startskuddet for et større prosjekt hvor målet er å etablere en norskspråklig, slagkraftig visepop som er relevant for vår egen tid.

 Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir er glad for å kunne presentere en så folkekjær nordnorsk artist som en del av programmet for neste år.

- Moddi fra Senja er en artist som har vist en helt egen evne til å løfte aktuelle tema og politiske perspektiv i strålende visesang. Dette inspirerende prosjektet, som hadde premiere på Varangerfestivalen i august inneholder ikke bare fantastisk musikk, men også et viktig blikk på hvordan vi lever i Nord-Norge i dag. Moddi er en unik nordnorsk perle som vi er veldig begeistret for å kunne presentere i Storsalen under Festspillene, sier Skúladóttir. 

«Det nye nord» presenteres i Harstads storstue, Storsalen i Harstad kulturhus, mandag 22. juni 2020. Det er en videreutviklet versjon Moddi vil ta med seg til festspillpublikummet, visuelt bundet sammen av lyskunstner Silje Grimstad. 

Billetter tilgjengelig fra kl 17:00 her