NORDAFØRR: Springbrett for nordnorsk kunst

2019.06.22_ellemarjaeira_foto_elena_jensen-3.jpg

NORDAFØRR skal være et årlig springbrett for nordnorsk kunst som presenteres på Festspillene i Nord-Norge. Her fra Festspillene i Nord-Norge 2019, og Elle Marja Eiras konsert i Harstad kino. Foto: Elena Jensen
NORDAFØRR skal være et årlig springbrett for nordnorsk kunst som presenteres på Festspillene i Nord-Norge. Her fra Festspillene i Nord-Norge 2019, og Elle Marja Eiras konsert i Harstad kino. Foto: Elena Jensen

Festspillene i Nord-Norge presenterer NORDAFØRR, Norges første sjangeroverskridende plattform for presentasjon av nordnorske kunstnere til både festivalpublikummet og internasjonale oppkjøpere. Med dette vil Festspillene synliggjøre sin stolte nordnorske forankring og samtidig se til det internasjonale Arktis.  

- Vi ønsker å skape nye muligheter for nordnorske artister ved å skape en plattform der internasjonale oppkjøpere kommer til Festspillene. Hvert år vil vi presentere det beste fra Nord-Norge side om side med artister fra et annet arktisk land – og i år blir det artister fra Island. 3 dager under festivalen har vi invitert presse, agenter, festivaldirektører og oppkjøpere fra hele verden til å komme til Harstad for å få en unik opplevelse av både Nord-Norge og kunstuttrykk fra Arktis, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

I tillegg til at programmet blir mer fokusert disse dagene, oppfordres også artistene til å bli under hele NORDAFØRR-perioden og benytte seg av muligheten til å knytte nye kontakter på tvers av både kunstform og landegrenser. Også for nordnorske kunstnere som ikke programmeres på årets festival vil det bli mulig å «pitch» sine prosjekter for de internasjonale oppkjøperne.

- Vi ønsker med NORDAFØRR å skape en genuint kreativ plattform der kunstnere kan utvide sine nettverk, bli inspirert og introduseres til den internasjonale festivalscenen. Disse presentasjonene er avgjørende for at NORDAFØRR skal realisere sitt potensial som en årlig bransjearena der sideprogrammet kompletterer de artistene som presenteres i festivalprogrammet. På denne måten får vi muligheten til å presentere enda mer av nyskapingen som skjer på det nordnorske kunstfeltet, sier Skúladóttir. 

Festspillene i Nord-Norge setter nå sammen et tettpakket program for både internasjonale gjester, festivalpublikummet og den nordnorske kulturbransjen. NORDAFØRR styrkes ytterligere av at det er etablert samarbeid med eksportorganisasjonene Music Norway, Danse- og teatersentrum og OCA, og disse organisasjonene vil også være til stede i festivalperioden.

- Vi er veldig glade for den gode responsen vi har fått både i Norge og utlandet for NORDAFØRR, og særlig for det gode samarbeidet vi har med bransjeorganisasjonene både nasjonalt og regionalt. Vårt fokus er nå å bruke tiden våre gjester har i Harstad best mulig, slik at det skal bli mulig å ha de gode samtalene mellom både bransjekollegaer og artister fra ulike felt, fortsetter Skúladóttir.

Prosjektet har allerede fått en treårig finansiering fra Samfunnsløftet til Sparebank 1 Nord-Norge, som støtter reise og opphold for de nordnorske artistene på programmet, og ser frem til å bidra til at nordnorske kunstuttrykk får tilgang på et nytt springbrett. 

- I dette prosjektet får vi i SpareBank 1 Nord-Norge være med å skape en arena og et springbrett for nordnorske kunstnere som utvilsomt har et potensiale langt utover denne landsdelen. Vi får være med å bringe talenter fra hele landsdelen til Harstad, slik at de får vist seg fram for de som sprer ordet, oppdager og booker artister til konserter både nasjonalt og internasjonalt. Festspillene i Nord-Norge jobber fantastisk bra med booking. De oppdager artister og kunstnere, og klarer å løfte de fram, også før det store Nord-Norge har sett dem. Vi vet at det som vil bli presentert under NORDAFØRR kommer til å være både klasse og kvalitet, og gleder oss vanvittig mye til å bli kjent med enda flere nye talenter i landsdelen vår, sier Mona Slåtto Olsen i Sparebank 1 Nord-Norge.

Festspillene vil samarbeide med ambassader over hele verden for å finansiere reise og opphold til de internasjonale gjestene, og søker nå samarbeid med øvrig reiseliv og næringsliv.