NORDTING åpner Festspillene

amund-og-hallstein-flagg.jpg

Amund Sjølie Sveen og Hallstein Guthu forbereder årets åpning av Festspillene i Nord-Norge. Foto: Bård Andreassen
Amund Sjølie Sveen og Hallstein Guthu forbereder årets åpning av Festspillene i Nord-Norge. Foto: Bård Andreassen

5 år etter den omstridte åpningsforestillingen på Festspillene i 2014 er Amund Sjølie Sveen klar til å lage rammen for åpningen av Festspillene i Nord-Norge lørdag 22. juni, og det med en spesialdesignet åpningsarena laget av arkitekt Hallstein Guthu fra Vadsø.

Forargelse og skandale

NORDTING er både en politisk arena, et kunstprosjekt, et powerpoint foredrag, et politisk parti og en vaskeekte festsforestilling. Da NORDTING var åpningsforestilling på Festspillene i 2014, og diskuterte makt og penger i nord, kom det sterke reaksjoner fra politisk hold;

- Takket være en opprørt Harstad-ordfører, Svein Ludvigsen, litervis med vodka og nordlendingenes kjærlige omfavnelse er vi her fortsatt, etter 5 år. NORDTING har erobret nord! Når vi nå kommer tilbake vil vi også ta for oss lokale maktstrukturer, sier Amund Sjølie Sveen.

Samfunnspolitikk i kunstnerisk ramme

Prosjektet har gått sin seiersgang med over 40 Nordting rundt om i Nord-Norge. Hver gang behandles aktuelle politiske saker, og publikum får ta avgjørelser.

- Årets Festspill skal ha aksjon som omdreiningspunkt, og da passer det perfekt å kickstarte hele festivalen med NORDTING, en folkeforsamling og en fest som tar inn over seg aktuelle samfunnsutfordringer. Trolig blir dette den mest omfattende åpningsseremonien på Festspillene noensinne, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Spesialdesignet åpningsarena

Bussterminalen i Harstad vil være arena for NORDTING, med parkeringsplassen som publikumsområde. Området ble aktuelt som arena for åpningsseremonien til Festspillene som følge av at torvet i Harstad skal oppgraderes i sommer, og Richard Kaarbøs plass vil være utilgjengelig for festspillaktivitet.  Her vil det også være etablert et midlertidig torg under Festspillene, utformet av arkitektstudio HALLSTEIN.

- Vi ønsker å løfte NORDTINGET ytterligere, og vil samtidig lage en fantastisk ramme for sommer-Harstads befolkning. Vi definerer et nytt byrom og lager et samlingssted, avslutter Hallstein Guthu.