NUK++ til Storsalen

NUK++ forestilling Foto T.A.Karlsen.jpg

Avslutningsforestilling NUK++ i Storsalen. Foto: Tone A. Karlsen

Avslutningsforestillingen til NUK++ skjer i år i selveste Storsalen, i Harstad Kulturhus. NUK++ er en festival for nordnorsk ungdom med og uten utviklingshemming, som i flere tiår har vært en viktig del av Festspillene i Nord-Norge.

- Festspillene mener alvor når vi sier vil ha musikk og kultur for alle! Så tilhører det drømmen at NUK++ og Festspillene ikke skal være eneste uken der unge kan møtes uansett alder, utfordringer, meninger og pasjon, sier Festspilldirektør Tone Winje.

Det var Silje Lundberg som denne uken startet debatten om å få et tilbud til psykisk utviklingshemmede gjennom hele året, slik NUK++ er denne ene uken i året. Silje Lundberg er søsteren og ledsager til Oda Lundberg som deltar på NUK++. Silje ber om at kommunestyret i Harstad kan prioritere tilbud til denne gruppen i større grad.

I årets store NUK++ familieforestilling, Østenfor sol og vestenfor måne, leker årets deltakere på NUK++ seg med det velkjente folkeeventyret i en urban versjon.

- Jeg har sett ni NUK++ forestillinger, men jeg vil si at dette er den beste, sier Silje Lundberg.

Det handler om mot til å være seg selv, om ungdommelig nysgjerrighet og selvfølgelig om kjærlighet, når avslutningsforestillingen settes opp lørdag 27. juni i Storsalen.

I år ser Festspillene i Nord-Norge mot øst. Østenfor sol og vestenfor Måne er et av de mest kjente og kjære folke-eventyrene. Fattigjenta Guri er den modigste av sine tre søstre, og det er hun som får bli med Kvitebjørnen inn i Slottet. Hun vil så gjerne se hvem han virkelig er under isbjørnskinnet, men klarer hun å motstå fristelsene?

Har hun mot og styrke nok til å finne prinsen igjen? Eller jukser hun seg fram til å bli kjent med hvem han egentlig er?

NUK++ (Nordnorsk Ungdomskulturfestival) har vart hele uken med ungdommer på de forskjellige verkstedene; Røffe Riff, keramikkverksted, teaterverksted, rytmeverksted, samspill, rapverksted, hiphop/breakeverksted, scenograffiti og lys/lyd/scene-verksted.

NUK++ er en integrert kulturfestival for ungdom mellom 14 og 20 år, og unge med utviklingshemming mellom 14-40 år. Hvert år, under Festspillene i Nord-Norge, kommer ca. 150 ungdommer fra hele Nord-Norge til Harstad for å delta på ulike kunst- og kulturverksteder i seks dager til ende.

Før forestillingen lørdag blir det vernissasje i Speilsalen på Harstad Kulturhus.