- Prøv privat utleie i Festspilluka

1405_oppfordrer_til_privat_ht.jpg

Ordfører og styremedlem i Festspillene, Marianne Bremnes, oppfordrer til privat utleie. Harstad Tidende 14. mai 2016.

Festspillene oppfordrer privatpersoner i byen, som har ledig boligkapasitet under årets festspill fra 18.-25. juni, til å legge ut bolig, eller deler av bolig, for kortidsutleie via online nettjenester.

I år legger flere organisasjoner møter og seminarer til Festspilluka, noe Festspillene gleder seg stort over. Det betyr enda flere gjester og flere som trenger tak over hodet. Festspillene får også henvendelser fra publikum om alternative overnattingssteder og oppfordrer derfor privatpersoner i bynære områder, som har ledig boligkapasitet, til å leie ut via for eksempel Airbnb, som man hadde god erfaring med under Sjakk OL i Tromsø.

Det kan være en vinn-vinn-situasjon for privatpersoner å tjene noen kroner på ledige rom, leiligheter eller hus, som likevel står tomme i festspilluken. Festspillene vil også tipse sine gjester og publikum, som leter etter et sted å bo, om å sjekke ut det verdensomspennende utleie-nettstedet Airbnb for husrom i byen som kan være til leie under festivalen. 

Til neste år planlegger dessuten Festspillene i Nord-Norge en større internasjonal arktisk satsing, noe som betyr enda flere gjester og tilreisende. Dermed er dette en gylden anledning å få prøvd ut alternative overnattingsmuligheter. 

Airbnb leier ut boliger verden over. Det finnes også andre nettsteder for kortidsutleie, for eksempel Wimdu, Flipkey og CouchSurfing (trykk på nettsted-navn for mer info).

Privat utleie foregår på eget ansvar.

Trykk her for å melde deg som Airbnb-vert

Om Airbnb

Airbnb er en internasjonal nettbasert tjeneste for privat utleie, der det legges vekt på å matche utleier og den som ønsker å booke, på best mulig måte. Gjennom anmeldelser fra både utleiere og gjester skal man kunne føle seg nokså trygge på hverandre før noen avtale inngås. Airbnb foreslår pris til utleier basert på tilsvarende objekter i samme eller lignende område, hvilket man kan velge å følge eller ikke.

Ved at Airbnb sperrer transaksjonen mellom partene inntil besøkets andre dag, får begge en viss sikkerhet mot svindel og andre problemer. Det er lurt å la all innledende kommunikasjon mellom vert og gjest foregå via Airbnb av hensyn til personvern. Det skader heller ikke å gjøre et Google-søk på vert/gjest.

Er du vert, sørg for å fjerne betydningsfulle verdigjenstander, men ikke vær så redd for tingene dine at du fjerner alt som er fint. Vær innstilt på å være behjelpelig når det gjelder å gi tips om severdigheter, praktisk info og lignende dersom du er vert.

I tillegg til at verten selvfølgelig må sørge for å gjøre det rent og pent før gjestens ankomst, bør vedkommende ha tatt "ærlige" bilder til nettpresentasjonen av boligen. Det kan fort irritere gjester dersom for eksempel rommet er mye mindre i virkeligheten enn på bildet, noe som vil kunne medføre en dårlig anmeldelse. (Kilde: Aftenposten.no)

 

Slik leier du ut med Airbnb

Dette bør du tenke på før du leier ut med Airbnb