Premiereklar med Bitcoinbilen
- Det var som å bli invitert opp til voksenbordet, sier kunstneren og filmskaperen Trygve Luktvasslimo. Han refererer til øyeblikket han ble spurt om å være festspillprofil. Det var i 2021. Nå, to år etterpå er han klar med premiere på hans første langfilm, Bitcoinbilen, på Harstad kino, 26. juni.
- Kort fortalt handler filmen om ei nordnorsk kystbygd på kollisjonskurs med investorkapital og kryptovaluta.
- Trygve Luktvasslimos spillefilmdebut Bitcoinbilen er en fengende musikal om den nordnorske kystbonden Gloria, de søte små geitene hennes og deres nye nabo: et kolossalt datasenter som skal utvinne bitcoin. Lillebror Lukas kommer hjem på sommerferie samme dag som den nye kryptogruva offisielt åpner. På vei hjem fra flyplassen oppdager han sjokkert at de har plassert bitcoin-anlegget oppå kirkegården. Så hvor har de flyttet graven til Lukas og Glorias foreldre? Og vent – hvorfor har ikke bygdefolket protestert? Merkelige ting begynner å skje, badetemperaturen i havet stiger til umulige 28 grader, krepert fisk flyter på land og de finner ei død geit i skogen. Det viser seg at den styrtrike investoren Rita fra Bodø har noen enda mørkere planer enn å utvinne bitcoin, og til det trenger hun å støvsuge det regionale strømnettet for all den elektrisiteten som går an å oppdrive.
- Lengde: 94 min
- Medvirkende: Sunniva Birkeland Johansen, Henrik Paus, Zoe Winther-Hansen, Johannes Winther Farstad, Espen Beranek Holm, England Brooks, Irene Ågot Sundsfjord, Marianne Eline Jakobsen m.fl.
- Manus, sangtekster og regi: Trygve Luktvasslimo
- Musikk: Victoria Sergeenko
- Foto: Rasmus West
- Produsert av Lukt Studios, co-produsert av Festspillene i Nord-Norge, Altibox og Stenar Projects.
►Kjøp billett til premieren her.
Trygve Luktvasslimo bor og arbeider i Vestvågøy i Lofoten. Her slo han seg ned i 2016 etter mange år i Berlin og Lisboa og kunstutdanning i Malmö.
- Etter årene i utlendighet kallet Nord-Norge meg tilbake, og i Lofoten fant jeg drømmebygda, den lett fraflytta Valberg, sier Luktvasslimo.
Største prosjekt
Spillefilmen er kunstnerens største prosjekt til nå. I tillegg til å utvikle manus og ha regi, har Luktvasslimo også skrevet tekster til Victoria Sergeenkos musikk, der han i sine tidlige filmer komponerte musikken sjøl.
- Filmen er en fengende musikal om den nordnorske kystbonden Gloria, de søte små geitene hennes og deres nye nabo: et kolossalt datasenter som skal utvinne bitcoin, forklarer filmskaperen selv.
- Musikal?
- Tja, sjangermessig er kanskje Bitcoinbilen en komedie, men karakterene i filmen bryter til stadighet ut i musikknummer når de trenger en virkelighetsflukt, eller å forklare seg om noe. Som i West Side Story eller Kaptein Sabeltann.
Frontkollisjon
I filmen lar han globale strømninger frontkollidere med lokalsamfunnet i nord. Han tar opp svært sentrale spørsmål som landsdelen baler med; hva skal vi bruke våre ressurser til, og hvem bestemmer egentlig? Hva har individet å stille opp med mot internasjonale krefter og svingninger?
Luktvasslimo har brukt fredelige Valberg som kulisse for en oppdiktet historie, som er satt på spissen, samtidig som den føles som noe vi akkurat hørte om på nyhetene.
- Da ideutviklingen startet, var det kraftoverskudd i nord, og bitcoinfabrikker var en ganske abstrakt ide for de fleste. I dag står dilemmaene i kø rundt ressursbruk, miljø, natur og arbeidsplasser. Verden bare dundrer videre, og vi må ta noen valg på hva vi skal satse på, sier Luktvasslimo.
Energi
Han har brukt hele seg og sitt nettverk - og mer til - for å klare prosjektet. Blant annet har fiberleverandøren Altibox kjøpt visningsrett til filmen senere, og bidratt med ekstra-finansiering sammen med blant andre Filmfond Nord.
- Jeg har vært heldig med å kunne jobbe med gode folk og lokale skuespillere gjennom hele prosessen. Det meste har klaffet, og å produsere en spillefilm på knappe to år tror jeg har holdt energien oppe i produksjonen, sier han.
Nå ser han frem til å ta med seg fanklubben i Valberg husmorlag og crew-et sitt til Harstad og premieren 26. juni, der han tar en selvsagt plass ved voksenbordet.
- jeg ble gitt en fantastisk mulighet av Festspillene, frie kunstneriske tøyler kombinert med en stor, flott spotlight som festspillprofil. Jeg gleder meg til å vise fram filmen og høre hva folk syns.
Klar med eget soundtrack
Trygve Luktvasslimo har nå ute soundtracket til filmen, med storslått nordnorsk anthem, catchy duett om å få leve videre – og et eget Requiem.
Albumet består av hele 22 spor, komponert av Victoria Sergeenko med tekster av Trygve Luktvasslimo, produsert og arrangert av Johannes Winther Farstad.
Tilbakenikk
Utgivelsen inneholder flere poplåter, lydmessig med et nostalgisk tilbakenikk til synther, trommemaskiner og en tid hvor teknologien var enda ung og uskyldig, før datasentre og kunstig intelligens kom på banen og gjorde alt komplisert. Skuespillerne fra filmen leverer selv sterke vokalprestasjoner på disse låtene.
Gloria er hovedrolleinnehaver Sunniva Birkeland Johansens storslåtte nordnorske anthem om livet på gården hennes, geitene, broren, de døde foreldrene, bitcoingruva som har forstyrret freden i bygda. Death Unites Us med Johansen og Johannes Winther Farstad er et catchy duett om hvordan døden forener oss - fordi vi får leve videre. Viljami Karjalainen er filmens finsk-colombianske elektriker Viljamis egen låt, hvor karelske trekkspill-inspirasjoner og synther fra tidlig 80-tall går opp i en høyere enhet.
Utgivelsen inkluderer også en avdeling klassiske komposisjoner med seks tekster/satser tekster fra den kjente requiem-messen, som mange komponister er kjent for å ha prøvd seg på. Den Bodø-baserte Jazz-sangeren England Brooks unike stemme skinner i Offertorium. I de to ariene Perleporten og Libera Me har skuespiller Zoe Winther-Hansen fått sopransolist Stine Mari Langstrands stemme (Langstrand er fra Harstad, bor i Oslo).
Musikerne
Alle musikere på utgivelsen er: Sunniva Birkeland Johansen (vokal), Andrej Stepanov (trekkspill), Hanne Marit Mordal Iversen (sopran), Tea Ban (alt), Magnus Olesønn Løvlie (tenor), Markus Rikard Djuve (bass), vokalist Trygve Luktvasslimo, Håvar Bendiksen (gitar), Kine L. Fossheim (koring), Aksel Bakke (kontrabass), Henrik Paus (gitar), Hans Einar Apelland (korarrangement og studio), Johannes Winther Farstad (synth, arrangement, produksjon og vokal), Håvard Christensen (miksing og mastring).
Du finner musikken på de fleste digitale plattformer, som eksempelvis ►Spotify eller ►Apple Music
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024