Rekordmange søkere – her er de utvalgte Festspillpilotene 2018

I 2016 lanserte Festspillene i Nord-Norge prosjektet Festspillpilotene etter idé fra direktør Maria Utsi. Prosjektet har i høst fått rekordmange søknader i sitt 3. år, og etter grundig gjennomgang av over 50 søknader er nå de seks Harstadværingene som skal bryne seg på kunst og kultur klare.

Festspilldirektør Maria Utsi er svært glad for den gode responsen på årets utlysning, og forteller at dette prosjektet er hennes hjertebarn:

- Jeg elsker Festspillpilotene! Det er en reise for pilotene, men vel så mye for meg. Jeg har lært så mye nytt, opplevd kunst på nye måter og truffet noen av de klokeste og fineste folkene via dette prosjektet.

Festspillpilotprosjektet er utviklet i samarbeid med Chili Harstad, og inviterer de som kanskje ikke har stått først i køen for å delta på forestillinger eller andre kulturelle arrangement. Fra januar til juni blir Festspillpilotene med på studietur, workshops og oppkjøringen til årets Festspill. Deltakerne får en grundig innføring i programmet og er aktivt med når festivalen starter.

- Med 12 modige, åpne og fantastiske Harstadværinger har vi gjennom to år vist at kunst kan bli viktigere for flere. For Festspillene er dette prosjektet helt avgjørende, og har vist at vi når ut til flere publikumsgrupper i vår kommunikasjon og formidling av kunsten, sier en entusiastisk festspilldirektør.

Prosjektet er unikt og har fått stor oppmerksomhet både i nasjonal og internasjonal sammenheng, og vant i november NPU-prisen for 2017 i kategorien Inkluderer flest. Prisen deles ut av Norsk Publikumsutvikling, et anerkjent nettverk av kunst og kulturaktører fra hele landet.

Trude Fors-Falkeng (44) 

Yrke: HMS koordinator/Adm. sekretær 

I sin søknad til Festspillpilotprosjektet sier Trude at hun ikke har vært flink nok til å utforske nye sjangere innen musikk og kultur. Siden barndommen har hun sett på Festspillene i Nord-Norge som et spennende arrangement i Harstad, men hun har tenkt at det har vært presentert for sære kunstformer etter hennes smak. De siste årene har Trude merket en endring, og har nå lyst til å utforske mer av det hun opplever som upløyd mark innen musikk og kultur.  

-Jeg er åpen for å bli overrasket, forundret, glad og enda mer stolt over folkefesten i byen min, sier Trude. 

Dan Ewar Nylund (42) 

Yrke: Arbeidssøkende  

Dan Ewar har en datter som er aktiv på Harstad kulturskole, og ønsker å ta en mer aktiv rolle i hennes verden ved å bli bedre kjent med hva Festspillene er. Selv om han opplever at programmet har nærmet seg hans smak og interesser de siste årene, har frykten for det ukjente og for å ikke forstå forestillingene bidratt til at han har holdt seg hjemme.  

- Som Festspillpilot ser jeg frem til å lære mer om kunst og kultur, og ikke minst teste om min nysgjerrighet kan føre til nye opplevelser og et nytt syn på Festspillene, sier Dan Ewar. 

Kenneth Mågø (45) 

Yrke: Miljøarbeider 

Kenneth er en engasjert type som alltid stiller opp for andre, en ja-person som liker en utfordring. Som ekte Harstadværing mener Kenneth at det nå er på tide at han deltar på det som skjer i løpet av Festspilluka. Selv om han ofte har hatt lyst til å gå på forestillinger, har han aldri tidligere vært på Festspillene. Nå er han klar for å se om Festspillene kan være noe for han.  

- Harstad er byen i mitt hjerte, og jeg ser frem til både å oppleve alt som skjer under Festspillene og dele det med resten av byens befolkning, sier Kenneth. 

Lise Sparr Hegna (38) 

Yrke: Jordmor 

I 2008 kom Lise flyttende til Harstad fra Oslo, og hun beskriver seg selv som en turnusjobbende småbarnsmor som ikke i noen særlig grad har fått tatt del i Festspillene i Nord-Norge. 

Lise mener Festspillene i Nord-Norge er en fantastisk kunst- og musikkfestival – en uke hvor Harstad by virkelig våkner til liv og det yrer av folk, fe, lyder, kreativitet og kultur. Nå som barna har blitt større, og turnusjobbingen kan tilpasses til mors behov i større grad, har hun lovet seg selv at hun skal få med seg mer av Festspillene.  

Jeg er entusiastisk, smilende, lett å begeistre og nysgjerrig. Og søring. Får håpe det ikke er til hinder...sier Lise. 

Kristian Brekke Johansen (32) 

Yrke: Serviceleder 

Kristian sier selv at han har et trangt syn når det gjelder kunst og kultur, noe som har ført til at han ikke har deltatt på Festspillene tidligere. Ukjente artister og kunstnere har ført til stor skepsis og misnøye med tidligere Festspillprogram, men han er nå klar til å gi Festspillene en sjanse. 

-Engasjementet og gløden til tidligere piloter har inspirert meg til å bli Festspillpilot i 2018, og jeg er klar for å dele mine opplevelser med andre skeptikere i Harstad, sier Kristian.  

Annie Småback (31) 

Lønnskonsulent 

Annie har latt seg friste til å søke på Festspillpilotprosjektet av fjorårets piloter. Hun forteller at med to småbarn under to har hun nå "resurfaced" til livet etter en lang periode i gravid-amme-unge-bobla.  

Hennes forhold til Festspillene er ikke så komplisert, men udefinert. For Annie har lyst til å like festivalen, hun elsker hva den gjør for byen, men innholdsmessig har hun oppfattet den som litt for spesiell. Annie skriver at nettopp denne "forhåndsdømmingen" har bidratt til at hun ikke har deltatt, og dermed ikke vet om oppfatningen faktisk stemmer.  

-Det er nok litt "it´s not you, it´s me" som preger situasjonen, men jeg er definitivt ikke den eneste Harstadværingen som er innstengt i denne boksen, sier Annie. Nå tar hun utfordringen for å se om det å være Festspillpilot kan omvende henne.