Residens i Harstad: I am from Reykjavik

Iamfromreykjavik.jpg

I am from Reykjavik presenteres under Festspillene i Nord-Norge 2020. Foto: Sonia Hughes
I am from Reykjavik presenteres under Festspillene i Nord-Norge 2020. Foto: Sonia Hughes

Forestillingen “I am from Reykjavik” av Sonia Hughes skal presenteres på årets Festspill, og som en del av forberedelsene til forestillingen kommer kunstneren til Harstad allerede i mars. Målsetningen er å bli kjent med Harstad og de som bor og jobber her.

- Hvordan ville livet mitt være om jeg bodde i Harstad? Jeg vil møte folk som er litt som meg. Vi møtes et sted som har en relevans til deres identitet og som de velger. Her tar vi en kopp te og snakker sammen så kort eller lenge de har tid, sier Sonia Hughes.

Sonia Hughes liker ikke spørsmålet “Hvor kommer du fra?” når det kommer med en antydning om at «du hører ikke til her». Derfor prøver hun å være hvor som helst, fra hvor som helst, velkommen og berettiget til å være der. Dette er ikke lett, si den det å være en svart kvinne kan signalisere sosioøkonomisk klasse, en forventning om status, en spesiell historie; og det hun ønsker å finne ut er om hun kan eksistere uten at noen av disse tingene påvirker henne. I am from Reykjaviker et eksperiment der hun forsøker å være en global innbygger i en verden der rasetilhørighet ikke betyr noe.

- I denne forestillingen vil hun gjøre krav på plass og frihet i Harstad, vil dette være i orden for oss alle? Hver dag kommer Sonia til et nytt sted i byen med en vogn med materialer, verktøy og noen få dyrebare eiendeler for å bygge et nytt sted hvor hun kan føle seg hjemme. Hun inviterer innbyggerne i Harstad til å hjelpe henne, å oppleve og komme inn i sin bolig, sier festivaldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

I mars vil Sonia Hughes ha en kort residens i Harstad for å møte folk som er noenlunde som henne. Hun leter blant annet etter noen som har foreldre med Alzheimer, barn av innvandrere, en person som har bodd i Harstad i mindre enn tre år, en kunstner, en person som ikke tror på Gud men likevel går i kirken, og noen som var en politisk aktivist tidligere. 

Her kan du melde din interesse for å møte Sonia Hughes, eller så kan du ta kontakt med Festspillene i Nord-Norge/Maryam Sharifi: maryam@festspillnn.no