Spektakulært og ambisiøst Festspillprogram

collage_festspillene_i_nord-norge_2022.jpg

Caption 
Festspillprogrammet for 2022 lanseres torsdag 21. april.

Når festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir presenterer programmet for de 57. Festspillene i Nord-Norge er det med et program som strutter av livsgnist og pågangsmot. Festen er tilbake, og naturen har festivalens fulle oppmerksomhet, både i tematikk og visuelt uttrykk. Årets festival markerer ikke bare første fullverdige festival etter pandemien, men også startpunktet for flere av Festspillens store satsinger de neste årene: ungdom som publikum og bærekraftig festival. 

Episk scenekunst 

Forestillingen AION av Iceland Dance Company og Arktisk Filharmoni har fått fantastisk omtale i Sverige og på Island, og denne storslåtte og spektakulære forestillingen har fått æren av å være årets åpningsforestilling i Storsalen. I samme sal presenteres de andre virkelig store forestillingene med utenlandske kompanier, blant dem en postapokalyptisk forestilling der vårt felles ansvar for naturen settes i fokus, Farm Fatale, men også den spinnville, nesten 4 timer lange western-operaen Burt Turrido, laget spesielt for de som ikke liker opera.

- Endelig kan vi vise frem noen av de forestillingene vi har insistert på at vårt publikum må få oppleve! Felles for disse tre er at de er laget av noen av våre fremste internasjonale teatermiljøer, og at de er en fryd for både øye og øre fra start til slutt. Jeg er sikker på det er mange Harstadværinger og festspillentusiaster fra regionen som finner en av sine absolutte favoritter i år blant disse, forteller en glad festspilldirektør.

Høyaktuelle tema

De ukronede verdensmestrene innen dokumentarteater, Brokentalkers, er tilbake med hele 2 forestillinger som bygger på samfunnsaktuelle spørsmål vi trenger å utvide perspektivet vårt på. Med Examination og Masterclass tar det kritikerroste kompaniet utgangspunkt i virkelige hendelser og menneskene som opplevde det når de igjen presenterer to tankevekkende og gripende forestillinger. Seksualitet og legning er tema som opptar ungdom, og Mari O. Thingelstad presenterer en egen forestilling for ungdom som tematiserer dette i TREIG. I Invisible Lands får publikum et unikt møte med de kaosfylte reisene mennesker på flukt opplever, og bringer slik konsekvensene av konflikter og krig betraktelig nærmere. Dette er også utgangspunkt for Adrian Schwarstein i ARRIVED, der vi bevisstgjøres vår holdning til mennesker som kommer utenfra.

Kunstnerne lever i den samme verden som oss andre og aktuelle tema bringes selvfølgelig inn i deres arbeid. Dette er en av de viktigste rollene til kunsten – nettopp det at vi får muligheten til å øke innsikten i andres perspektiv og verdensbilde. Alt du trenger for å få noe ut av disse forestillingene er å gå inn i dem med et åpent sinn, og jeg tror ikke noen annen by i Nord-Norge kunne presentere et så ambisiøst program for sitt publikum, så jeg gleder meg rett og slett til å høre responsen, fortsetter Skúladóttir.

Fra Motorpsycho til elektronika og storband

Det er en spesielt høy andel musikk på årets festival. Mange vil nok notere seg at selveste Motorpsycho gjester Storsalen i Harstad kulturhus, og at det dagen etter er et av de mest fremadstormende punkrockbandene i Norge i dag, Honningbarna, som styrer showet i Thon Arena Nord-Norge. Det blir 5 timer dansefest med Nordic Frequency av Charlotte Bendiks med venner, mens på ungdommens Festspill får nye DJer være i spissen for festivaldisco for ungdomstrinnet. 

- Årets musikkprogram er spesielt bredt, og lett å bli veldig glad av. Det gir rom for å bli både imponert og fylt med undring. Vi har virkelig noe for enhver smak, og kombinasjonen med ekte talenter og fremadstormende navn fra vår egen region kombinert med Islands største band Gus Gus og flere av våre fremste liveartister er oppskriften på festivalstemning som inkluderer alle. Dette er et musikkprogram jeg tror både snakker til vårt trofaste festspillpublikum, og samtidig kan vi kanskje overbevise nytt publikum blant Harstadværinger i alle aldre til å bli med på festen, sier Skúladóttir.

Festspillutstilling med samisk stornavn

Årets festspillutstilling viser utvalgte verk fra Outi Pieskis karriere. Den finsk-samiske, og internasjonalt anerkjente kunstneren bor og arbeider i Ochejohka/Utsjoki og Numminen i Finland. Hun er utdannet ved Billedkunstakademiet i Helsinki, og har i over to tiår arbeidet med billed- og installasjonskunst som tar utgangspunkt i tematikk fra den samiske kulturen og den nordiske naturen. Ved bruk av duodji utforsker Pieski sentrale motiver som det samiske folkets historie og fremtid, urfolks rettigheter, bærekraftig utvikling og menneskers sameksistens med hverandre og naturen. 

- Outi Pieski er en av de mest kjente samiske samtids kunstnerne i dag. Hun har vist sin kunst over hele verden, blant annet under Venezia-biennalen i 2019. I år viser hun et utvalg av verkene sine og tar over hele Galleri Nord-Norge. Dette blir fantastisk, og en utstilling alle må få med seg, sier Skúladóttir.

Gratis festspill for barn

I år blir det flere forestillinger for de aller minste. En av disse er Kinships, der både voksne og barn blir med på en koselig oppdagelsesferd. De litt eldre barna får en forestilling om verdensrommet og grenseløs fantasi i KAYA + KOSMOS. Kajsa Balto har også to stemningsfulle konserter for barn, den ene er for de minste og her trenger ikke barna å sitte stille hele tiden. Den prisbelønte forestillingen Monster i magen fra Rimfrost handler om barns sorg, hvordan det er å savne, og hva man gjør når verden ikke er så enkel. 

- De siste årene har vi investert i vårt yngste publikum skal få muligheten til å oppleve kunst av høy kvalitet, og jeg er veldig glad for at vi sammen med Sparebank 1 Nord-Norge kan tilby barn å delta på hele festivalprogrammet gratis. SNN-parken blir videreutviklet og i år kan man endelig også få lov til å leke i parken mellom forestillingene Bølgebrus og Utsikt fra Hålogaland Teater, avslutter festspilldirektøren.

---

Festspillene i Nord-Norge presenterer i dag hele festivalprogrammet med rundt 200 forestillinger. Programmet består av lokale, regionale og nasjonale artister i tillegg til flere internasjonale navn. Festspillene i Nord-Norge har blitt arrangert i Harstad siden 1964 og er Nord-Norges største kulturarrangement.