Storsatsing fra Festspillene og NOSO: SOLNATT - BEAIVEIDJA

solnatt_collage_web.jpg

Godnattsanger for barn i midnattssol. Urpremiere på Festspillene i Nord-Norge 2018.
Godnattsanger for barn i midnattssol. Urpremiere på Festspillene i Nord-Norge 2018.

Festspillene i Nord-Norge og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester med nordlig storsatsning SOLNATT - BEAIVEIDJA 17 nykomponerte godnattsanger for barn i midnattssola, skrevet av en rekke  nordlige artister og tekstforfattere.
Norsk musikkhistorie er full av vuggeviser, imidlertid er det ingen som omhandler å sovne i en natt der sola skinner - godnattsanger for barn i midnattssola.

Festspillene i Nord-Norge har derfor, i samarbeid med Aggie Peterson, tatt initiativ til et større samarbeidsprosjekt der en rekke nordlige artister og tekstforfattere skriver helt nye godnattsanger for barn i nord. Vuggeviser og godnattsanger for barn handler stort sett utelukkende om referanser til mørke netter.

- Vi ønsker at barn i midnattssola skal få sovne til sanger som omhandler den virkeligheten vi i Arktis lever med hver sommer. Lyse netter og påtrengende solskinn selv når klokka for lengst har passert leggetid, sier direktør for Festspillene i Nord-Norge, Maria Utsi.

Godnattsanger har blitt skrevet og sunget så lenge barn har blitt lagt om kvelden. Vuggevisene husker vi, bærer med oss gjennom livet og overbringer til neste generasjon. Slik representerer de både noe personlig, men også noe sterkt universelt og evigvarende.

- Godnattsanger er jo vårt første møte med musikk og gir på sitt beste en følelse av både tilhørighet og identitet. Derfor er det så viktig å skape nye vuggeviser som reflekterer arktisk virkelighet og er gjenkjennelig for barn som må legge seg i solnatta. Jeg tror oppriktig at det viktig for barnas følelse av å høre til i nord, fortsetter festspilldirektøren.    

Artister fra hele Nord-Norge har tatt del i prosjektet. I tillegg bidrar Johan Airijoki fra Gällivarre (Sverige) og Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Hedmark. Sanger på både norsk, nordsamisk, sørsamisk og engelsk er representert på plata.

De 17 nykomponerte låtene spilles inn i Kysten Studio og utgis på den nordnorske labelen Mano Music. Herman Rundberg har stått for produksjon og musikalsk ledelse.

På Festspillene, Onsdag 27. juni kl. 18.00, lanseres platen på med en storslått konsert i Harstad Kulturhus, med NOSO, band og et utvalg av artistene.

For NOSO var det et enkelt valg å ta del i prosjektet:

- Som hele landsdelens profesjonelle orkester er det viktig for oss å være en viktig pådriver for at det blir komponert nye verk i Nord-Norge, og ikke minst har vi et særlig fokus på barne- og familieproduksjoner, så dette er midt i blinken i forhold til hva vi er opptatt av, sier programsjef i NOSO Catharina Bilsbak. NOSO har også en stolt historikk på samarbeid med nordnorske artister, så dette prosjektet føles helt naturlig å være del av!

Utsi og Bilsbak håper plata kan bli nordnorsk allemannseie.

- Kvaliteten på låtene som har kommet inn er utrolig høy og vi er rett og slett skikkelig stolt av dette prosjektet. Nå håper vi bare låtene sprer seg og blir tatt i bruk i hele landsdelen. La de bli allemannseie!

Artistene som deltar er:

Petter Carlsen & John Kåre Hansen (Finnmark)
Fredrik Olsen (Nordland)
Resirkulert (Troms)
Aggie Frost (Troms)
ISÁK (Finnmark)
Johan Airijoki (Gällivarre, Sverige)
Lisa Skoglund (Troms)
Elle Márja Eira (Finnmark)
Senjahopen (Troms/Oslo)
Anne Nymo Trulsen (Troms)
White Ascot (Troms)
Herman Rundberg (Troms)
Lars Bremnes (Troms)
Hollow Hearts (Troms)
Tore Bruvoll (Troms)
Ann-Iren Hansen (Nordland)
Marja Helena Fjellheim Mortensom (Hedmark)

Billetter legges ut for salg på www.festspillnn.no torsdag 5. april kl 10:00