Strålende festspill i nord

Festspillprofil G. Buljo FotoR.Hennum.jpg

Festspillprofil Georg Buljo. Foto: Roger Hennum

Mer enn 25.000 publikummere har løftet artister og arrangør fra høydepunkt til høydepunkt under de 51. Festspillene i Nord-Norge. Temaet har vært STEMMER, og årets festival har hatt et blikk mot Sapmi og land øst for Norge.

Årets Festspill har også inneholdt langt flere gratisarrangementer og satsningen mot barn og unge er økt. Med sju utsolgte arrangementer og en tydelig tendens til flere besøkende per arrangement er direktør Tone Winje godt fornøyd med sine siste festspill.

Artister fra 24 nasjoner har satt Harstad på hodet gjennom åtte dager, i et festivalprogram der Festspillprofil Georg Buljo leverte en perlerekke på seks konserter og forestillinger med sterke og meditative møter med dagens samiske uttrykk. To av dem var utsolgt før Festspillene i Nord-Norge startet. Buljos bestillingsverk ”Maze” fikk strålende mottakelse og flere uttrykte ønske om at musikken utgis på cd. ”Anna Karenina” i norsk/russisk versjon med Gørild Mauseth i hovedrollen, ble en suksess, og Harstad Tidendes anmelder skrev:

-Det er ikke teksten til Tolstoj som alene berører, det er skuespillernes pust, skritt, tempo, blikk og tilstedeværelse – også med ordene vi ikke kan forstå.

Verdens første fribymusiker Abazar Hamid beveget mange, både i sine konserter og i sin opptreden på NRKs Sommeråpent. Det gjorde også det russiske mannskoret fra Moskva, den rumenske jazzpianisten Marian Petrescu, og Marthe Valle med sine nyskrevne låter til Sølvi Ytterstads tekster. Mange unge nordnorske talenter var godt synlig under årets festival, i tillegg til fransk vandreteater, Anneli Drecker og avslutningsforestillingen til NUK++ - en ungdomskulturfestival for nordnorsk ungdom med og uten utviklingshemming.

- Vi har hatt 14 egenproduksjoner, 11 urpremierer og 15 norgespremierer og har nok en gang sikret publikum kulturelle opplevelser de ikke visste fantes, eller ikke visste at de likte. Jeg registrerer også at publikum ser ut til å trives godt med de litt mindre, tettere og nærere arenaene der de gjerne kan delta selv, sier Tone Winje.

Den kritikerroste Festspillutstillingen ”Oceanic Feelings” i Galleri NordNorge, var den siste i rekken av tre med Joakim Borda-Pedreira som kurator.

-Å legge avslutningen av NUK++ til Storsalen i Harstad kulturhus var et helt bevisst grep, sier Winje. Festspillene er knutepunktfestival, og et kulturtilbud som inkluderer utviklingshemmede er en viktig del av vårt oppdrag. Kanskje kan en slik synliggjøring inspirere andre aktører til å skape flere tilbud for denne gruppen også gjennom året, sier Winje.

Over hundre frivillige har stått på dag og natt med transport, rigg, artistpleie og catering, og sikret nok en fantastisk gjennomføring. 5739 snitter har blitt smurt, 88 fruktfat dandert og alle ledige strømkabler i Harstad og omegn er tatt i bruk.

Festspilldirektør Tone Winje takker nå av, og den nye Festspilldirektør Maria Utsi overtar 20. august.