TIMIMIE MÄRAK, BUSSTORGET

Timimie_Märak.jpg

Timimie Märak i sin oransje gruvedrakt med urfolkssymbol i varmen fra ilden. Foto: Øivind Arvola

Festspillnotater tirsdag av Øivind Arvola

Flammene blusser opp i det Timimie Märak forlater torget. Vi som står igjen er merkverdig stille, nesten som vi lurer på hva det var som traff oss. 
Vel, noen av oss som var på slampoesi-kvelden under Festspillene i fjor, vi vet. Vi fikk allerede da første varselskudd, da Timimie ga oss som var til stede på Torvet 3 et innblikk i sitt liv og tanker som urfolks- og queeraktivist, menneske og person (Timimie omtaler seg som «den» - ikke kvinne eller mann).

Timimie Märak er skoletaperen som ble sylskarp poet, outsideren fra Jokkmokk som ble forbilde – personen som står opp med sin ADHD og kjemper mot urettferdighet gjennom samtaler og ord. 

Årets festspill har aksjon som rettesnor: Nok snakk - nå må noe gjøres. Det er også et nøkkelelement i Timimie Märaks budskap: Man kan ikke betale seg til rettferdighet; liksom bare betale en giro og tro at man har reddet verden. Noen må faktisk gjøre jobben. Men det er krevende. 

I 12-13 minutter fyres det verbalt løs, suggerende, rytmisk, sint, følsomt med en enorm innlevelse. Timimie snakker på vegne av alle aksjonister. De som slåss mot kommersielle inngrep i naturen, de som slåss for fri abort, de som ønsker likeverd og rettferdighet. Den røde sirkelen på busstorget er hennes manesje. Vi andre tør knapt gå innenfor. Oljetønna er fylt med ved og selv er Timimie i fyr og flamme, kledd i en knalloransje arbeidsuniform, typisk brukt i gruvesamfunn.

Under årets Festspill skal Timimie Märak skape helt nye kunstprosjekter i profilprosjektet Occupassion. Timimie skal gjøre fire performancer der den utforsker vår relasjon til de fire grunnelementene ild, jord, vann og luft. Tirsdag kveld var det ilden, elementet som gir lys, varme og energi - men som også kan brenne deg opp. 

- Jeg ser aktivister hele tiden som arbeider steinhardt eller forsøker bevare sitt språk; forsøker å overleve. Men de brenner ut. Samtidig er det slik at mørket kan ikke ta bort mørket - bare lys kan gjøre det, sier Timimie etter performancen, og fortsetter: 
- Det kan være bra eller det kan være dårlig, men det gjelder å bli forstått hvorfor vi er sinte. På samme måte som at vi er sint, så tror jeg at verden er ganske lei mange av oss. Men husk at alt som du og jeg er bygget av, er akkurat et samme som omgir oss hele tiden.

Det er nesten symbolsk når Timimies medhjelper kommer ut i manesjen og heller vann på pallen som oljetønna står på; som for å holde flammene nede, slik at de ikke skal spre seg. 

Men verken Timimie eller ilden lar seg ikke stoppe. Det gjenstår tre opptredener til, i en kamp som virker å aldri ta slutt. 

Jord: Torsdag 27. juni kl. 15:00, Apotekergården
Vann: Fredag 28. juni kl. 17:00, Apotekergården
Luft: Lørdag 29. juni kl. 14:00, Apotekergården