Ungkunst: Hybridfilm til Festspillene i Nord-Norge 2022

andrea_white_hveding.jpg

Andrea White Hveding har vunnet ungkunststipend for sitt filmprosjekt "Jorden hvisker til deg"
Caption 
Andrea White Hveding har vunnet ungkunststipend for sitt filmprosjekt "Jorden hvisker til deg" som får premiere på Festspillene i Nord-Norge 2022.

«Jorden hvisker til deg» er en hybridfilm som utforsker mystisisme, naturmystikk, ung forelskelse og angst. 

Kunstner Andrea White Hveding kombinerer dokumentariske opptak med fiksjon, der foreningen, eller skillelinjen mellom mystisisme/naturmystikk og angst er i fokus.

- Jeg har et behov for å portrettere Nord-Norge. Og I dette prosjektet ønsker jeg å skinne et lys på naturen og mennesket som sliter med traumer. Traumer kan skape tunge prosesser i et menneske, og er som andre psykiske plager en usynlig sykdom. Selv om det betyr å blottlegge sjelen tror jeg det er noe vi må snakke mer og høyere om, og det vil jeg gjerne bidra med sier Andrea White Hveding

Nyutdannet filmskaper fra Nordland

Andrea White Hveding er nyutdannet fra Nordland kunst og filmhøyskole (NKFS) i Kabelvåg og ønsker å portrettere den nordnorske kulturen. Tematikken i filmen er ifølge festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir høyaktuell:

- Denne filmen tar for seg hvordan et liv med angst kan trigge indre bilder, følelsen av et mørke og tanken på noe større mellom individet og universet. Det er en skildring av en person som befinner seg like dypt inn i noe vondt, som i den gode forelskelsen. Hvordan et intimt møte med en annen person kan fungere som et intenst speil og en konfrontasjon med ditt indre, og noe mange vil kunne kjenne seg igjen i, sier festspilldirektøren.

Stipend gir muligheter

Festspillene i Nord-Norge har siden 1997 utlyst stipend til unge kunstnere. Målet er å få frem nye ideer og nyskapende kunstprosjekter blant unge kunstnere i nord. «Jorden hvisker til deg» er et av to prosjekter som er valgt ut blant 15 søknader, og vil ha premiere på Festspillene i Nord-Norge 2022.

- Med dette stipendet kan jeg sette mine egne premisser for prosjektet. Jeg arbeider innenfor slow-cinema feltet og da er det helt fantastisk å få muligheten til å slippe seg løs i et tilstedeværende, kreativt kaos. Dette er viktig for meg og mine kunstneriske valg, og for at andre ser hva som kan forventes i senere prosjekter, utdyper Hveding.

«Jorden hvisker til deg» får premiere på Festspillene i Nord-Norge 2022.