Urpremiere i Trondenes kirke og brevvenn-prosjekt

2020_06_23_trondenes_kristin-roenning-4254_web.jpg

Jakop Janssønn presenterte Bricoleur i Trondens kirke mandag 22. juni 2020 under NO NO fest. Foto: Kristin Rønning
Jakop Janssønn presenterte Bricoleur i Trondens kirke mandag 22. juni 2020 under NO NO fest. Foto: Kristin Rønning

Mandag under NO NO fest startet Sonia Hughes’ brevvenn-prosjekt, en alternativ måte å bli bedre kjent med Harstads befolkning, og Jakop Janssønn presenterte premieren av sitt nye album Bricoleur i Trondenes kirke.

Den britiske kunstneren Sonia Hughes har skrevet brev til mennesker som har noe til felles med henne som forberedelse til det stedsspesifikke performanceprosjektet «I am from Reykjavik». Hele uken kan publikum som kjenner seg igjen i noen av utsagnene komme til Festspillhuset i Harstad for å hente et brev fra Sonia og skrive et tilbake. Allerede mandag var det flere innom for å motta og skrive brev, og kunstneren er spent på responsen;

- Jeg skulle egentlig vært i Harstad nå, men håper denne måten å komme i kontakt kan være et godt alternativ. Prosjektet mitt handler om å kunne ta plass hvor som helst og føle seg komfortabel og hjemme der. For å kunne gjøre Harstad til min by må jeg bli kjent med menneskene der – via brev først, og så forhåpentligvis ved å komme til Harstad i 2021, sier Hughes.

Trondenes kirke ble arena for en dobbel premiere mandag kveld. Først presenterte Daniel Herskedal et utdrag fra sitt album «Call for Winter», et resultat av en selvpålagt karantene i forkant av Covid-19-pandemien. 26. juni kommer albumet som bygger videre på lydbildet fra utgivelsen «Slow Eastbound Train», der han mesterlig fusjonerer klassisk musikk med jazz. 

- Daniel Herskedals nye musikk er en altoppslukende opplevelse, og det var fantastisk å oppleve denne stemningsfulle musikken med et live publikum på en arena som Trondenes kirke, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Etter Herskedals musikk var det klart for kveldens hovedattraksjon, Jakop Janssønns nye album, Bricoleur, som skulle hatt premiere under normale forhold på årets festspill. Sammen med Janssønn var Håkon Aase, Daniel Herskedal og strykere fra Arktisk Filharmoni. Resultatet fikk strålende mottakelse av publikum i Trondenes kirke.

- Jakop Janssønn presenterte fantastisk musikk med noen av våre fremste musikere. Jeg er strålende fornøyd med at vi klarte å få på plass premieren av et så ambisiøst prosjekt som Bricoleur under NO NO fest, sier en entusiastisk Skúladóttir.

NO NO fest er et forsøk på å finne nye formater og møteplasser mellom kunstnere og publikum, slik at det ikke skal bli nødvendig å kansellere Festspillene i Nord-Norge igjen. Festivalen skal fremtidssikres så godt som mulig. Festspilldirektøren er strålende fornøyd med konserten, og gleder seg til å se resultatet digitalt i slutten av uka:

- Man kunne virkelig merke at både publikum og artistene virkelig satte pris på at det endelig var mulig å oppleve live musikk igjen, og selv om dette ble en veldig eksklusiv konsert for noen få, vil den bli tilgjengelig som strømmekonsert fredag 26. juni kl 20:00 som en del av vår NO NO fest, avslutter Skúladóttir.