Vinnere Ungkunst 2021
Festspillene i Nord-Norge har siden 1997 utlyst stipend til unge kunstnere. Målet er å få frem nye ideer og nyskapende kunstprosjekter blant unge kunstnere i nord. Prosjektene «Har Ikke Meg: Fortellinger om Min Tourettes» av Kim-Runar Klodiussen og «New Religion» av Mathilde Caeyers er valgt ut blant 12 søknader, og vil få sin premiere på Festspillene i Nord-Norge neste år.
- Vi er veldig imponert over nivået på årets søknader, og strålende fornøyd med den gode utviklingen innenfor scenekunst og musikk blant unge kunstnere fra nord. Det er også veldig spennende å se hvordan de prosjektene som er valgt ut både er høyaktuelle i vår tid, og samtidig har et svært personlig preg. Jeg gleder meg til å følge disse kunstnerne som i det ene prosjektet både målsetter å utforske forholdet mellom koreografi og scenografi, mens i det andre ønsker å ta publikum med på en svært personlig reise, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.
Har Ikke Meg: Fortellinger om Min Tourettes
Dette teaterprosjektet ble påbegynt allerede i 2015, med målsetning om å bruke individets inntrykk og opplevelser til å skape en generell forståelse om hvordan det er å være litt annerledes. I forestillingen møter vi personlige historier som skal lære oss å spørre fremfor å dømme. Med seg i prosjektet har Kim-Runar Klodiussen sin tidligere klassekamerat og gode venn Tormod Draget Skavern, fra Støren i Trøndelag, og musikkprodusent og låtskriver Paulos Solbø, fra Senja.
Kim-Runar Klodiussen er skuespiller og scenekunster fra Senja (og Skånland). Han har drama- og teaterfaglig bachelorgrad fra The University of Roehampton i London, har jobbet som teaterlærer ved Kulturskolen i Tromsø og ble i vår ferdigutdannet som skuespiller fra Nord Universitet (tidligere kjent som HiNT). I løpet av sin karriere, og ved siden av mange år med studier, har han vært med på litt av hvert. Blant annet har han spilt zombie i en teaterproduksjon i London, han har holdt klovnekurs på Márkomeannu, han brukte mye av sin ungdomstid på å lage YouTube-filmer og i sommer spiller han i en TV-serie. Klodiussen fungerer som hovedartist og prosjektleder i prosjektet.
- Gjennom personlige historier om min lidelse, mine tics og min Tourettes vil jeg spre kunnskap om hvordan mennesker som er rammet av lidelsen, og menneskene rundt oss, kan oppleve hverdagen. Å bli valgt ut til å motta Ungkunststipenderen fantastisk mulighet. Ikke bare fordi vi får en helt unik og lokal spillearena, men også fordi vi kommer å lære utrolig mye i løpet av denne perioden. Samt får vi jo være en del av Festspillene, noe som inntil nå har virket helt urealistisk. Jeg tror ikke det helt har gått opp for oss enda, sier Kim Runar Klodiussen
New Religion
Prosjektet New Religion (arbeidstittel) er en danseforestilling som filosoferer over hvordan kunstig intelligens kan bli en ny Gud. Mennesker har både fantasien og sårbarheten til å skape sammenheng og mening i spirituelle og religiøse «virkeligheter». Med utgangspunkt i boken Homo Deus av Noah Harari og mini-serien Devs, vil denne soloforestillingen filosofere over en dystopisk og deterministisk verden hvor algoritmer får en gudelignende autoritet over mennesket.
Mathilde Caeyers (f. 1994) er dansekunstner fra Tromsø, som i 2018 flyttet tilbake til hjembyen etter endt BA i dans ved The Liverpool Institute for Performing Arts. Året etter utdanning deltok hun i talentutviklingsprogrammet Uredd, og var med på å starte det nye nordnorske samtidsdanskompaniet Intakt. Mathilde har videre gjennomført produksjonen Eksogen, med støtte fra bl.a Kulturrådet. Eksogen ble kompaniets første helaftens forestilling, med urpremiere på Kulturhuset i Tromsø. For øyeblikket jobber hun med å etablere seg selv og kompaniet i Nord-Norge, samtidig som hun jobber med andre aktører og festivaler i regionen. For å ta større del i utviklingen av det profesjonelle dansemiljøet i regionen, har Mathilde gått inn som nestleder i Forum For Nordnorske Dansekunstnere og blitt vara i styret til scenekunstfestivalen Vårscenefest.
- Det betyr mye for meg å bli tildelt Ungkunststipendet fordi det gir meg videre erfaring og kompetanse innenfor prosjektutvikling og koreografi i min etableringsfase som dansekunstner. Jeg ønsker også å ha mitt hovedvirke i Nord-Norge, og setter utrolig stor pris på tiltak som dette, som legger til rette for å kunne etablere et kunstnerisk virke i regionen, sier Mathilde Cayers
Festspillene i Nord-Norge leter hvert år etter kunstnere med nye idéer som de drømmer om å sette ut i livet. FINN deler hvert år ut inntil to stipender på inntil kr. 170.000 hver til våre ungkunstnere. Prosjektet kan inneholde alle sjangere og kunstformer, og vi ser etter nye idéer og vinklinger - gjerne eksperimentelt, sjangeroverskridende og med et internasjonalt tilsnitt.
Bilder collage: Tom Pallant og Rune Ottarsen (Nordlys)
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024