Vinnere Ungkunststipend 2018
Festspillene i Nord-Norge er hvert år på jakt etter unge kunstnere som har nye ideer med tilknytning til landsdelen som de drømmer om å sette ut i livet, og nå er vinnerne av årets Ungkunststipend for 2018 klare.
Prosjektene ”S.U.G. Simulator for Undergang og Gjenoppstandelse” og ” Längstwelle” er valgt ut blant 18 søknader, og vil få sin premiere på Festspillene i Nord-Norge neste år.
- Denne tildelingen av Ungkunststipend går til nyskapende prosjekter innenfor scenekunst og musikk, plukket ut blant mange gode søknader. Prosjektene som ble valgt ut overbeviste juryen med sin eksperimentelle form og sjangeroverskridende perspektiv, sier festspilldirektør Maria Utsi.
Scenekunstprosjekt fra Kirkenes og København
Prosjektet ”S.U.G. Simulator for Undergang og Gjenoppstandelse” med Mari Dahl Sæther (29) og Maja Clementsen Hansen (33) fra henholdsvis Kirkenes og København, er mottakere av det ene Ungkunststipendet på 150.000 kroner. Her inviteres publikum inn til et dypdykk i rom, kropp og sinn hvor perspektiver og verdensbilde settes på prøve.
- Her eksperimenterer kunstnerne med teaterrommets funksjon og virkemidler på en nyskapende måte, og tematiserer aktuelle tema rundt hvordan vi ser på verden, sier en entusiastisk festspilldirektør.
Improvisasjon fra Fauske og Harstad/Kristiansand
Prosjektet ”Längstwelle” av Magnus Breivik Løvseth (22) fra Fauske og Martin Bremnes (22) fra Harstad/Kristiansand er både et auditivt verk med improvisasjon og elektronikk, samtidig som det benytter visuelle virkemidler. Tematisk er ”Längstwelle” inspirert av Gustav Mahler og barndommen i Nord-Norge.
- Når det benyttes flere virkemidler som sjeldent benyttes i kunstmusikk i dag, representerer dette noe helt nytt og interessant. Dette er et godt eksempel på sjangeroverskridende musikkprosjekt med en helt ny vinkling, sier Utsi.
”S.U.G. - Simulator for Undergang og Gjenoppstandelse”
Publikum inviteres inn i en simulert og stimulert reise gjennom skogen, ut i verdensrommet, opp mot solen, ned i havet, inn i jordas og kroppens indre, og til sist fram til en gjenoppstandelse i verden. Reisen foretas i et billedlig, assosiativt, meditativt og sanserisk rom innenfor rammen av et kurs, hvor publikum/deltakerne skal forberede seg til Den Store Omveltningen. Men etter dette dypdykket i rom og kropp og sinn; hvordan ser verden ut? Kan det hende at omveltningen allerede har skjedd og hver dag er en mulighet for å se verden med et nytt blikk?
”Längstwelle”
Hva skjer når klassisisme, konvensjoner og barndom møter elektronikk, alternative spilleteknikker og bassfrekvenser i moderne uttrykk? Längstwelle betyr lange bølger som nettopp utgjør dype frekvenser. Prosjektet baseres på kunstnernes ulike bakgrunner fra klassisk, samtidsmusikk, jazz, men felles røtter fra Nord-Norge hvor målet er å sette lys på problematikken rundt improvisasjon sett ut fra sjangerbegrensninger. Hva får man hvis man tar for seg det nordnorske samfunn, og blander det med samtidsimprovisasjon og frijazz, og kjører det gjennom elektroniske sekvenser, og inn i et livemanipulert filmunivers?
Juryen som tildeler Ungkunststipendet har bestått av Bente Andersen (kunstnerisk leder Samovarteateret), Amund Sjølie Sveen (Scenekunstner og musiker), Toril Østby Haaland (Nordnorsk Kunstnersenter), Åsmund Wilter Eriksson (Musiker), Sølvi Katrine Andersen (produsent scenekunst Festspillene) og Maria Utsi (festspilldirektør).
Forestillingene settes opp under Festspillene i Nord-Norge 2018, som arrangeres 23.-30. juni.
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024