Lihkku beivviin!

timimie_marak_carola_grahn.jpg

TImimie Märak skal være festspillprofil og Carola Grahn kuraterer årets festspillutstilling. Foto: Tim Boddy / collage
Caption 
TImimie Märak skal være festspillprofil og Carola Grahn kuraterer årets festspillutstilling. Foto: Tim Boddy / collage

I forbindelse med samisk nasjonaldag 6. februar, presenterer Festspillene i Nord-Norge to kunstnere som vil sette hvert sitt tydelige preg på årets festspill. Den sydsamiske billedkunstneren Carola Grahn skal kuratere årets festspillutstilling, og fjorårets store publikumsfavoritt, Timimie Märak, er Festspillenes andre festspillprofil for 2019.

Samisk festspillutstilling 

Carola Grahn er opprinnelig fra Jokkmokk, og jobber innenfor et bredt spekter av uttrykk. Hun interesserer seg for maktstrukturer og sosiale konstruksjoner, særlig i forhold til etnisitet og kjønn, og er sammen med Silje Figenschou Thoresen grunnlegger for den samisk-feministiske plattformen ”Sámi Girl Gang”. 

- Vi er strålende fornøyde med å få en kunstner med en så spennende, utfordrende og tydelig kunstnerisk stemme i Sápmi til å kuratere festspillutstillingen for 2019. Vi har store forventninger til et helt unikt perspektiv på både form og innhold, sier festspilldirektør Maria Utsi.   

Heftig festspillprofil 

Poeten, urfolksfeministen og den samiske queeraktivisten Timimie Märak tok pusten fra Harstad med sin slampoesi på Torvet 3 under Festspillene 2018. Gjennom kunst og forelesninger har den de siste årene satt søkelys på hvordan den normative makten forstummer og fordummer. Under årets Festspill skal Timimie Märak skape helt nye kunstprosjekter i løpet av festspilluka.

- Som resten av publikum ble vi blåst av banen av Timimies sterke slampoesi i fjor, så vi er spesielt forventningsfulle til hva som kan komme ut av dette festspillprofil-prosjektet, sier Utsi.

Aksjon

Tematisk vil aksjon være et omdreiningspunkt for Festspillene i Nord-Norge 2019. Ambisjonen er å videreutvikle posisjonn kunsten og Festspillene skal ha som samfunnsaktør og debattarena. Valgene som er gjort for festspillutstillingen og festspillprofilene er sterke bidragsytere i å sette høyaktuelle tema på dagsordenen og ikke minst legge til rette for involvering av publikum. 

- Med disse to sterke stemmene fra Sápmi har vi sikret oss uredde og kompromissløse kunstnere som krever reaksjon og handling, og vi er overbevist om at disse kunstprosjektene vil gi publikum rike muligheter for både å ta stilling til egne meninger, valg og refleksjon, avslutter Utsi.

Med tettstedet Gállok som utgangspunkt for sin aktivisme og poesi har Timimie jobbet fra nord til sør, i og utenfor landet, med og uten mikrofon, på og av scenen, og uttrykker sitt syn på det svenske samfunnet slik:

Om Sverige hade varit en partner så hade våra vänner, förhoppningsvis, bett oss att göra slut.
En fuckboy, en sociopat, en som alltid lägger sig i och alltid ligger på gränsen till vad som är okej.
Den sköna snubben alla blir förvånade över att han en dag gick för långt.
Trotts blåmärken på vår hud, trotts tankar på en förändring om vi bara försöker hårdare.
Strukturen är slipad. Den gör att vi censurerar mer än bröstvårtor, tonlägen och tillhörighet.
Den tvingar oss ständigt till ett öga över axeln fast kampen behöver en fast blick framåt.
Vi måste göra slut.    
Vi måste falla för oss själva, och inte för Sveriges tomma löften om förändring.
Vi måste vara förändringen vi vill se runt oss.

Timimie Märak, 2019

 
FAKTA:

Carola Grahns verk er presentert på Southbank Centre i London (2017), Art Museum University of Toronto (2017), OCA i Oslo (2017), Kunsthall Trondheim (2017), Havremagasinet (2016), Bildmuseet i Umeå (2014). Hun har også publisert romanen ”Lo & Professorn” i 2013. Carola Grahn er registrert i Iaspis arkivet, den svenske Konstnärsnämndens internasjonale program for bilde- og formkunstnere, samt den svenske statens kunstråd. Hun har også grunnlagt den samisk-feministiske plattformen ”Sámi Girl Gang” med Silje Figenschou Thoresen. 

Timimie Märak er oppvokst i Jokkmokk, og er svært engasjert i miljøvern, spesielt mot gruvedriftsskader på naturen. Timimie har vunnet mange poesislam-konkurranser, og har hatt topplasseringer i Svensk Mesterskap i Poetry Slam i flere år. Timimie har tidligere vært aktiv i Giron Sámi Teáhter, Kiruna. I 2015 presenterte SVT dokumentarserien Sápmi Sisters om Timimie og Maxida Märak.