Open Call: Sondre Pettersen setter opp sjangeroverskridende verk under Festspillene 2024
Festspillene fortsetter Open Call-satsingen på talenter og ny kunst i nord. Sondre Pettersen setter opp sitt nye sjangeroverskridende verk, The Cry of the Earth, under Festspillene 2024.
Siden 2019 har Festspillene i samarbeid med Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge delt ut midler til kunstneriske utviklingsprosjekter, gjerne med utgangspunkt i nord. Sondre Pettersen (31) fra Tromsø står bak et av prosjektene som nå er tildelt midler. Målet med Open Call er å gi kunstnere muligheten til over tid å utvikle nye samarbeid på tvers av sjangre og uttrykk. En mentorordning er også en del av satsingen.
Klimaforskning
- Verket «The Cry Of The Earth - Oahpahusmateriála Guoddevašvuohta» er et tverrkunstnerisk episentrum, hvor musikk, klimaforskning, visuell videokunst, tegning, lyskunst og tekst smelter sammen til et moderne sjangerovergripende verk, sier Sondre Pettersen. Dette episenteret blir skapt av kunstnere på̊ tvers av landegrenser og med røtter både i det norske, det sør-koreanske og det samiske.
Imponert
-Jeg er imponert over Sondre Pettersens omfattende kunstprosjekt, og ser frem til å følge prosessen mot premieren under Festspillene 2024, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. Hun legger til at verket The Cry of the Earth håndterer svært relevant tematikk, er sjangeroverskridende og strekker seg over landegrenser. Pettersen får med seg Tore Vagn Lid som mentor. Lid er regissør, forfatter og kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen, og er professor i regi ved Kunsthøgskolen i Oslo.
- Vi er takknemlige for samarbeidet med Talent Norge, som med støtte fra Sparebank1 Nord-Norge gjør denne mentorordningen mulig, sier Skúladóttir. Talent Norge skal utvikle kunst- og kulturutøvere etter modell av Olympiatoppen.
Skuespiller og musiker
Sondre Pettersen (31) er skuespiller og musiker. Han har blant annet jobbet på Det Norske Teater. Han er utdannet ved jazzlinja i Trondheim, og er opprinnelig fra Tromsø. Pettersen har hatt hovedroller som musiker/skuespiller ved Riksteateret, Hålogaland Teater og Trøndelag Teater. I 2014 var han med å vinne Heddapris, og han var del av den Spellemannsnominerte platen «Seamper Eadem» av Mimmi Tamba i 2021.
Smeltepunkt
Verket sirkler rundt Pettersens erfaringer med joik, jazz, kirkemusikk og elektroniske klanger I møtet med andre uttrykksformer utgjør dette et episenter som skal bidra til å riste løs usanne dommedagsprofetier. Samtidig skal det løfte frem mulighetene for å leve meningsfulle liv i kampen for en bærekraftig fremtid.
Lytt til naturen
- Innen den samiske mytologien mener man at naturen snakker til oss, så lenge vi lytter til den, sier Pettersen, og legger til at prosjektet jobber ut ifra at dersom man lytter til naturen i dag vil man høre et rop. Dette ropet ønsker kunstnerne å ta med seg inn i den nyskrevne musikken.
Meningspunkt
- Jeg er fantastisk glad og takknemlig for at prosjektet er invitert til å være en del av Open Call-satsingen. Det føles meningsfullt å få lov til å arbeide med dette prosjektet og denne tematikken over lengre tid. Jeg ser også frem til å møte de andre Open Call-kunstnerne og deres mentorer, sier Pettersen.
Om Open Call
I den siste utlysningen til Open Call, var Festspillene spesielt på jakt etter prosjekter som adresserer verdens tilstand, men som særlig ser mot fremtiden og skildrer dens potensial. Det ble spesielt oppfordret til å danne nye samarbeidsformer og kunstkollektiver, helst med base i nord. Opptil tre prosjekter vil basert på søknad og intervjuer bli valgt ut. Hvert prosjekt vil bli tildelt en mentor med internasjonal tilknytning eller nettverk, basert på prosjektets/kunstnerens behov og visjon. En Open Call-kunstner vil bli tildelt produksjonsmidler på opptil 150 000 kroner, avhengig av prosjektets størrelse og omfang.
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024