Ungkunststipend 2019

kviskreklan_pattythorbergsen-5.jpg

Ungkunstnere 2017 - Kviskreklan hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge. Foto: Patty Thorbergsen
Ungkunstnere 2017 - Kviskreklan hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge. Foto: Patty Thorbergsen

Siden 1997 har Festspillene årlig tildelt to stipendier til unge uetablerte kunstnere. Ungkunstprosjektene har befestet sin posisjon i Festspillenes program, og flere og flere - både publikum og presse - har etter hvert blitt svært interessert i Ungkunstprosjektene. Nå er det igjen mulig for unge kunstnere med tilknytning til Nord-Norge å søke om støtte.

Festspillene i Nord-Norge leter hvert år etter kunstnere med nye idéer som de drømmer om å sette ut i livet. Vi deler hvert år ut inntil to stipender på inntil kr. 150.000 hver til våre ungkunstnere. Prosjektet kan inneholde alle sjangere og kunstformer, og vi ser etter nye idéer og vinklinger - gjerne eksperimentelt, sjangeroverskridende og med et internasjonalt tilsnitt.

Listen over tidligere tildelinger inneholder en rekke kunstnere som i dag har etablert seg med sterke karrierer. I 2003 var for eksempel Nina Wester, tidligere teatersjef på Hålogaland Teater, premiereklar med teaterforestillingen "ALTerEGO", mens i 2006 bidro Tore Bruvoll, Andreas Amundsen, Inge Dulin, Lena Kristin Ellingsen, Ragnhild Furebotten, Hallgrim Hansegård, Magne Kleiveland og Sigurd Heide med musikk- og danseforestillingen "Hekla Stålstrenga". I sommer fikk publikum oppleve de interaktive og nyskapende forestillingene Kortslutninger og Kviskreklan. For 2018 er det prosjektene ”S.U.G. Simulator for Undergang og Gjenoppstandelse” og ” Längstwelle” som er valgt ut, og vil få sin premiere på Festspillene i Nord-Norge i juni.

- Vi ønsker å løfte frem unge kunstnere med potensial og en kompromissløs tilnærming til sin kunst. Vi ser at et resultat av vår internasjonale satsing er at kunst fra nord nå møter stor interesse både nasjonalt og internasjonalt, og vi ser gjerne prosjekter hvor det er samarbeid på tvers av det sirkumpolare nord, sier festspilldirektør Maria Utsi

De ulike søknadene vurderes hvert år av en jury bestående av eksterne fagpersoner i tillegg til Festspilladministrasjonen. 

Søknadsfristen for 2019 er 15. mars 2018.

Les mer om stipendet og søk på siden for ungkunststipend