Harstad-komponist vender hjem med levende tegninger, sang og kontrabasser i ny konsertforestilling

agnes.jpeg

Agnes Ida Pettersen

Komponist Agnes Ida Pettersen fra Harstad er Festspill-aktuell med konsertforestillinga “Om å holde seg oppe”. Denne er laget i samarbeid med dansekunstner/tegner Katja Henriksen Schia og vokalist Eline Hellerud Åsbakk. Produksjonen er en del av Festspillenes Open Call - satsning, som de gjennomfører i samarbeid med Talent Norge. “Om å holde seg oppe” består av ny musikk for fire kontrabasser og sang, samt tegninger som blir til i sanntid mens musikerne spiller.

- Gjennom tegninger, korthugde tekster og musikk ønsker vi å invitere publikum med på en abstrakt reise gjennom ulike følelser og tilstander. Alt har sin plass: Det varme, trygge og nære så vel som ensomhet, sorg og angst. I denne forestillinga kan du la deg flyte med i de ulike inntrykkene som glir forbi, sier Pettersen

Komponist Agnes I da Pettersen er oppvokst i Harstad, og gikk på musikklinja på Heggen før turen gikk videre til hovedstaden og Norges Musikkhøgskole. Agnes har gjort seg bemerka med å skrive musikk for blant andre Det norske kammerorkester, Arktisk Filharmoni og Vokal Nord.

Unike lydlandskaper med bassister i toppklasse

I musikken til denne forestillinga har Pettersen tatt i bruk såkalte nye spilleteknikker for kontrabass. På den måten blir uttrykket et helt annet enn slik vi er vant til å høre kontrabass. Det er også ganske uvanlig å lage musikk for kun bass, uten resten av orkesteret! De fire bassistene i forestillinga er Ingvild Maria Mehus, Hanna Cronhjort, Eskild Abelseth og Håkon Thelin. Dette er musikere i toppsjiktet i norsk musikkliv. Ingvild er til daglig kontrabassist i Artisk Filharmoni i Bodø, mens Hanna og Eskild er meget aktive frilansere som spiller jevnlig i alle de store orkestrene i landet. Håkon Thelin er regnet som en av verdens fremste formidlere av ny musikk, og har også gjort mye forskning på dette feltet. Denne forskninga har Agnes benytta seg av i arbeidet med å lage musikken. Derfor er det ekstra stas å ha med Håkon på dette prosjektet!

Tegning som koreografisk praksis

Katja Henriksen Schia er en ettertraktet dansekunstner innen det frie feltet, og jobber både med de store, etablerte dansekompaniene og mindre grupper. I denne forestillinga står hun for den visuelle regien, og bruker tegning som del av sin koreografiske praksis.

Noe av musikken som fremføres er låter av vokalist Eline Hellerud Åsbakk fra Tromsø, arrangert for denne besetninga. Agnes og Eline har samarbeidet ved flere anledninger, og har funnet sammen i den felles interessen for å bruke inspirasjon fra folkemusikk til å skape noe helt nytt.

 

Om å holde seg oppe

Konsertforestilling med premiere under Festspillene i Nord- Norge 2021,

Onsdag 23. juni kl 14 og 20, Lillesalen Harstad Kulturhus

Katja Henriksen Schia: Visuell komposisjon og live-tegning

Agnes Ida Pettersen: Musikk og arrangementer

Eline Hellerud Åsbakk: sang, tekster og låtmateriale

Lys: Nicolas Horne

Kostymer: Kristine Gjems

Kontrabassister:

  • Håkon Thelin
  • Ingvild Maria Mehus
  • Eskild Abelseth
  • Hanna Cronhjort

Prosjektet er del av Festspillenes Open-Call satsing, som er finansiert av Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge Samfunnsløftet. Samarbeidet muliggjør en internasjonal mentorordning for kunstnerne, og dette prosjektet følges av Roise Goan fra Arts Admin i London. Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, Creos vederlagsfond, Komponistenes vederlagsfond og Bergesenstiftelsen.